aktuelno

Recept dana: Čokoladni tartufi sa kokosom prave se od samo tri sastojka i plus se ne peku

08.10.2024

07:52

0

Autor: K. O.

Spoj čokolade i kokosa donosi poseban nivo hedonizma

Recept dana: Čokoladni tartufi sa kokosom prave se od samo tri sastojka i plus se ne peku
Copyright Printscreen/YouTube

Čokoladne kuglice sa raznim punjenjima mnogima su omiljeni slatkiši. Oduvek su se kokos i čokolada lepo slagali, pa su se odlično našli i u tartufima od kokosa.

Tartufi od kokosa prave se od svega tri sastojka, ukusni su i krajnje jednostavni za pripremu. To su čokoladom prelivene kokos kuglice napravljene od rendanog kokosa, kondenzovanog mleka i čokoladnih kapljica.

U pitanju je odličan recept za sitni, nepečeni desert, idealan za prazničnu sezonu!

Originalni tartufi su se pravili sa čokoladnim ganašom i bili su posuti kakaom. Ime su dobili zbog svog izgleda koji podseća na tartuf gljivu.

Prema legendi, ove delikatne čokoladne poslastice od ganaša kreirao je čuveni francuski kuvar, Ogist Eskofije. Jednog dana, 1920-ih godina, dok je radio na pripremi kremaste poslastice, desila mu se greška. Umesto da sipa vrelu pavlaku u činiju sa umućenim jajima i šećerom, slučajno ju je sipao u činiju sa komadićima čokolade. Kada su se čokolada i pavlaka spojile i očvrsle, primetio je da je smesa dobila teksturu nalik pasti i da je lako mogla da se oblikuje. Ovaj kulinarski majstor je odlučio da oblikuje male kuglice od te smese i da ih uvalja u kakao. Kada je završio, bio je iznenađen njihovom sličnosti sa tartuf gljivama, koje rastu u francuskom regionu Perigord, kao i u Pijemontu u Italiji.

Recept dana: Čokoladni tartufi sa kokosom prave se od samo tri sastojka i plus se ne pekuProfimedia
 

Danas tartufi dolaze u raznim oblicima i ukusima. U prodavnicama možete pronaći kremaste punjene praline obložene čokoladom, odmah pored čokoladnog ganaša prekrivenog kakaom. U Sjedinjenim Državama, oba ova proizvoda se nazivaju tartufi, ali neki francuski sladokusci možda će se raspravljati oko pravog naziva za ove čokoladne poslastice.

Svakako, mi imamo predlog za sjajnu brzu poslasticu, a vi je možete zvati kako god želite.  

Vreme pripreme:

  • 40 minuta

Sastojci:

  •     3 šolje rendanog kokosa (zaslađenog ili nezaslađenog) - oko 200 g
  •     ½ šolje kondenzovanog mleka oko
  •     340 g poluslatkih čokoladnih kapljica, otopljenih
  •     2 kašike nezaslađenog rendanog kokosa za posipanje (po želji)
Recept dana: Čokoladni tartufi sa kokosom prave se od samo tri sastojka i plus se ne pekuPrintscreen/YouTube
 

Priprema:

U posudi pomešajte tri šolje rendanog kokosa i polovinu šolje kondenzovanog mleka.

Zatim, pomoću kašike za kolačiće (1 kašika) ili obične kašike, vadite smesu i oblikujte kuglice. Stavite ih na pleh obložen papirom za pečenje i ostavite u frižideru 30 minuta do 1 sat.

Otopite 340 g čokoladnih kapljica. Umočite kokos kuglice u otopljenu čokoladu i vratite ih na pleh obložen papirom za pečenje.

Pospite ih rendanim kokosom po želji i ponovo stavite u frižider na oko 30 minuta, ili dok se čokolada ne stegne.

Napomena: Ako želite da ukus bude sličniji rafaelu uvek možete dodati bademe ili lešnike ako želite.

Količina je dovoljna za 18 tartufa.

Bon appetit!

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike