aktuelno

Recept dana: Vojvođanski tašci sa pekmezom, idealni za sve koji žele da uživaju u slatkom, tradicionalnom desertu bez previše napora

19.11.2024

07:52

0

Autor: A. M.

Pravi izbor za ljubitelje slatkog

Recept dana: Vojvođanski tašci sa pekmezom, idealni za sve koji žele da uživaju u slatkom, tradicionalnom desertu bez previše napora
Copyright Printscreen/YouTube

Vojvođanski tašci sa pekmezom su pravi klasik, jednostavan i ukusan desert koji će vas vratiti u prošla vremena, kada su se poslastice pripremale sa ljubavlju i pažnjom.

Recept je idealan za sve one koji žele da uživaju u slatkom zalogaju sa domaćim pekmezom, a istovremeno ne žele previše da se trude oko pripreme.

Ova poslastica koja dolazi iz srca Vojvodine, ime je dobila po nemačkoj reči tasche, što znači "torba" ili "džep", jer se testo tradicionalno preklapa oko slatkog punjenja, baš kao mala torbica. 

Sočni i mekani, tašci sa pekmezom savršen su izbor za svaku priliku, od porodičnih okupljanja do prijatnih popodnevnih uživanja uz kafu.

Sledi jednostavan i brz način da pripremite ovaj tradicionalni vojvođanski specijalitet.

Recept dana: Vojvođanski tašci sa pekmezom, idealni za sve koji žele da uživaju u slatkom, tradicionalnom desertu bez previše naporaPrintscreen/YouTube
 

Vreme pripreme:

  • 30-45 minuta

Potrebni sastojci:

  • 500 g brašna
  • 1 jaje
  • 2 dl mlake vode
  • Prstohvat soli
  • 100 g pekmeza od šljiva
  • 100 g šećera
  • 100 g prezli
  • vanilin šećer
  • cimet (opciono)
Recept dana: Vojvođanski tašci sa pekmezom, idealni za sve koji žele da uživaju u slatkom, tradicionalnom desertu bez previše naporaPrintscreen/YouTube
 

Priprema:

1. U većoj posudi pomešajte brašno, jaje, mlaku vodu i prstohvat soli. Umutite sve sastojke i zamesite glatko testo. Ostavite testo da odstoji 15 minuta, kako bi se opustilo i postalo mekše.

2. Na čistoj radnoj površini ili stolu pospite brašno i razvucite testo oklagijom što tanje možete. Isecite testo u pravougaonike, veličine po vašoj želji.

3. Na svaki pravougaonik stavite malo pekmeza (oko 1 kašičicu). Možete koristiti pekmez od šljiva, kajsija ili čak kombinaciju više vrsta. Zatvorite testo preklapanjem i lagano pritisnite ivice prstima da se dobro spoje i pekmez ne iscuri.

4. U većoj posudi zagrejte vodu do ključanja, dodajte prstohvat soli i kašiku ulja. Kada voda počne da vri, pažljivo stavite taške u vodu, pazeći da se ne zalepe za dno. Kuvajte ih oko 10 minuta, ili dok ne isplivaju na površinu.

5. Kuvane taške izvadite iz vode i stavite ih u činiju. Na malo ulja ili maslaca propržite prezle, kada zamirišu i potamne, skolonite sa ringle pa dodajte šećer, vanilin šećer i cimet, pa u ovu smesu uvaljajte svaki tašak.

6. Poslužite tople ili hladne, uz omiljeni napitak.

Bon appetit!

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike