aktuelno

Recept dana: Raspuknuti keksići od čokolade i cimeta, vaša doza slatke sreće za danas (VIDEO)

21.11.2024

08:08

0

Autor: V. I.

Neodoljivi zalogaji s krckavom koricom i mekanom sredinom oduševiće svakog ko ih proba

Recept dana: Raspuknuti keksići od čokolade i cimeta, vaša doza slatke sreće za danas (VIDEO)
Copyright Freepik

Miris toplih keksića obavija dom i stvara neodoljivu atmosferu koja mami osmehe na lica. Ako ste ljubitelj čokolade, ovi čokoladni keksići će vam postati omiljeni desert. Njihova spoljašnjost je krckava, dok unutrašnjost skriva meku, čokoladnu teksturu koja se topi u ustima.

Priprema ovih keksića je jednostavna, ali rezultat je impresivan - savršeni su za uživanje uz šoljicu kafe, kao slatki zalogaj za goste uz kuvano vino ili čak kao poklon upakovan u ukrasnu kutiju.

Poseban dodatak ovom receptu su začini poput cimeta i kardamoma, koji daju diskretan, ali nezaboravan miris i ukus. Ovi keksići su savršeni za zimske dane kada želite nešto slatko, bogato i posebno. Spremni za pravljenje? Sledi detaljan recept!

Recept dana: Raspuknuti keksići od čokolade i cimeta, vaša doza slatke sreće za danas (VIDEO)Profimedia
 

Vreme pripreme:

  • 35 minuta + hlađenje

Sastojci:

  • 200 g crne čokolade ili tamne kuvertire
  • 50 g putera za kuvanje
  • 2 jaja
  • 100 g smeđeg šećera
  • 1 kašičica vanile u prahu ili 1 pakovanje vanilin šećera
  • 200 g brašna (najbolje pola glatko, pola oštro)
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • 1 prstohvat soli
  • 1 prstohvat kardamoma i cimeta ​(popcionalno)
  • šećer u prahu za valjanje kuglica

Priprema:

1. Na pari istopite crnu čokoladu i puter. Mešajte dok smesa ne postane glatka, a zatim ostavite da se malo ohladi.

2. U većoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo, so, vanilin šećer i, po želji, kardamom i cimet.

3. Mikserom umutite jaja i smeđi šećer dok ne dobijete penastu smesu.

4. Na manjoj brzini miksera dodajte topljenu čokoladu u smesu sa jajima.

5. Zatim, postepeno dodajte suve sastojke i sve dobro izmešajte dok ne dobijete homogenu smesu.

6. Pokrijte posudu providnom folijom i stavite u frižider na najmanje 3-4 sata, a najbolje preko noći.

7. Pre formiranja kuglica, smesu izvadite iz frižidera i ostavite da omekša oko sat vremena.

8. Od smese vadite jednake količine, najbolje kašikom za kuglice sladoleda. Oblikujte kuglice rukama i uvaljajte ih u šećer u prahu.

8. Postavite kuglice na pleh obložen papirom za pečenje, ostavljajući dovoljno prostora između njih.

9. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 10-14 minuta.

10. Kekse izvadite dok su još mekani – očvrsnuće dok se hlade.

Saveti za savršene keksiće

  • Za intenzivniji ukus: Dodajte prstohvat kafe u prahu u smesu sa čokoladom.
  • Za dodatnu aromu: Eksperimentišite sa različitim začinima, poput izrendane korse pomorandže.
  • Čuvanje: Kekse čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi kako bi zadržali svežinu i mekoću.

Bon appetit!

Pogledajte u donjem videu kako se jednostavno prave:

 

 

Bon appetit!

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike