
Ne možete da nađete mešavinu začina za medenjake u prodavnici? Ne brinite, možete je napraviti kod kuće i to vrlo lako
Uz to je i dobar poklon za praznike

Za sve ljubitelje medenjaka i onih koji vole da prirede jedinstvene poklone za praznike, domaća mešavina začina za medenjake je odlična ideja.
Ovaj recept je savršen za pripremu prazničnih kolača, torti, a može biti i divan poklon za praznike.
Iako je u mnogim zemljama lako pronaći gotove mešavine začina za medenjake, kod nas u Srbiji nije uvek jednostavno nabaviti ovu specifičnu kombinaciju začina u prodavnicama.
Zato je pravljenje domaće verzije idealno rešenje - ne samo da ćete dobiti savršen spoj ukusa, već možete i pokloniti ovu divnu mešavinu, koja je brža i lakša od pečenja kolača, a odličan je izbor za one koji žele da pripreme poklon u poslednjem trenutku ili pak unapred.

Vreme pripreme:
- 5 minuta
Sastojci:
- 3 kašike mlevenog cimeta
- 3 kašike mlevenog đumbira
- 1,5 kašičica mlevenog pimenta
- 1,5 kašičica mlevenog karanfilića
- ¾ kašičica mlevenog muškatnog oraščića
- Prstohvat mlevenog kardamoma i korijandera (opcionalno, za dodatni ukus)

Priprema:
1. U manjoj posudi, pažljivo pomešajte sve začine dok se dobro ne sjedine.
2. Za poklon, ovu mešavinu možete staviti u male teglice ili kesice. Ne zaboravite da stavite nalepnicu sa nazivom mešavine i receptom za savršene medenjake.
Saveti za prilagođavanje mešavine
Đumbir: Ako želite da mešavina bude blaža, smanjite količinu đumbira. Ako volite intenzivniji ukus, možete dodati još malo, ali imajte na umu da đumbir već ima prilično jak ukus.
Kardamom i korijander: Ovi začini su opcionalni, ali dodaju tradicionalnu dubinu ukusa, posebno u nemačkim vrstama medenjaka.
Muskatni oraščić: Budite pažljivi prilikom dodavanja, jer previše muskatnog oraščića može učiniti mešavinu neupotrebljivom.
Piment i karanfilići: Ako vam neki od ovih začina nedostaje, možete udvostručiti količinu onog koji imate.
Pexels
Upotreba mešavine začina za medenjake
Ovu mešavinu možete koristiti za pripremu kolača, torti, ali i u mnogim drugim jelima. Dodajte je u ovsenu kašu, pomešajte je sa kuvanim jabukama ili je koristite u bilo kojem desertu sa jabukama.
Takođe, možete uz recept priložiti i listu omiljenih recepata za kolače sa ovim začinom i tako obradovati osobe kojima poklanjate ovu divnu mešavinu.
Pexels
Saveti za čuvanje
Mešavinu začina čuvajte u hermetički zatvorenoj teglici na suvom i tamnom mestu, najbolje u kuhinjskom ormaru.
Preporučuje se da je potrošite unutar godinu ili dve, jer začini vremenom gube svoju jačinu.
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari