
Šta se jede za sreću u Novoj godini: Okrugli kolači štite od zla, Španci jedu 12 zrna grožđa, a Japanci rezance za dugovečnost
Nova godina – simbol nade i novih početaka

Nova godina donosi priliku da se oslobodimo starih briga i otvorimo vrata novim pobedama. Pored veselja i proslava, ovo vreme je ispunjeno običajima i sujeverjima, od kojih se mnogi odnose na blagostanje, zdravlje i sreću u narednih 12 meseci.
Evo nekoliko zanimljivih tradicija vezanih za novogodišnje praznike širom sveta:
Zeleno povrće – simbol rasta i bogatstva
U mnogim kulturama veruje se da konzumiranje lisnatog povrća 1. januara donosi zdravlje i novac. Zbog zelene boje i oblika koji podseća na novčanice, kelj, blitva i kupus su česti gosti na prazničnim trpezama. Amerikanci preferiraju raštan, dok se u Danskoj priprema kelj sa cimetom, a Nemci ne mogu da zamisle novogodišnji obrok bez kiselog kupusa.
Profimedia
Okrugli kolači za srećan završetak godine
Kolači i krofne okruglog oblika simbolizuju završetak stare godine i ulazak u novu s puno sreće. Holanđani uživaju u krofnama, dok Italijani svoje slatke zalogaje posipaju šećerom u prahu. Prema verovanju, okrugli deserti štite od zlih sila i donose sreću. U nekim kulturama, poput grčke i meksičke, u kolače se stavlja novčić – onaj ko ga pronađe imaće sreće cele godine.

12 zrna grožđa za svaki mesec u godini
U Španiji, Portugalu i nekim zemljama Latinske Amerike postoji običaj da se sa svakim otkucajem ponoći pojede jedno zrno grožđa. Svako zrno predstavlja jedan mesec u godini, a ukus – sladak ili gorak – simbolizuje kakav će taj mesec biti. Sličnu simboliku ima i šipak u Turskoj, koji se povezuje s bogatstvom.
Pexels
Pasulj za sreću i obilje
Pasulj, posebno crni, simbol je sreće u novoj godini. Ova tradicija potiče iz SAD-a, gde je tokom građanskog rata crni pasulj spasio mnoge od gladi. Tradicionalni obrok sadrži čorbu od pasulja, raštan i kukuruzni hleb, čija zlatna boja predstavlja blagostanje.

Svinjetina za napredak
Svinjsko meso je često na jelovnicima širom Evrope i Amerike za Novu godinu. Svinja simbolizuje napredak jer, dok traži hranu, uvek gura njušku napred. Nasuprot tome, živina se izbegava jer se veruje da "grebe unazad" i time donosi nazadovanje. Na Kubi i u Španiji se peče svinjetina, dok Šveđani uživaju u svinjskim papcima.
Pexels
Sočivo – znak prosperiteta
Sitno i okruglo, sočivo podseća na novčiće, a tokom kuvanja se širi, što simbolizuje rast bogatstva. Italijani tradicionalno jedu sočivo uz kobasice nakon ponoći, dok Brazilci pripremaju ukusne paprikaše od ovog povrća.
Freepik
Dugi rezanci za dug život
U Japanu se tokom novogodišnje večeri služe rezanci od heljde, poznati kao "tošikoši". Prema tradiciji, što su rezanci duži, to će osoba koja ih jede živeti duže. Važno je paziti da se rezanci ne seku tokom jela, jer to može doneti lošu sreću.
Freepik
Riblje krljušti za sreću
Riblje krljušti, koje podsećaju na dragulje, simbolizuju bogatstvo i sreću. U Poljskoj je popularna haringa, Danci vole bakalar, dok Nemci čak nose krljušti u džepovima kao talismane.
Pexels
Ove zanimljive tradicije daju posebnu draž proslavi Nove godine i pružaju inspiraciju za početak s pozitivnim mislima i velikim očekivanjima!
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari