aktuelno

Zaboravite na kupovne kocke - domaći bujon je zdraviji, ukusniji, ali i lak za pripremu

16.02.2025

14:57

0

Autor: A. M.

Ključni sastojak koji će podići vaša jela na viši nivo

Zaboravite na kupovne kocke - domaći bujon je zdraviji, ukusniji, ali i lak za pripremu
Copyright Profimedia

Ako želite da podignete ukus svojih jela na viši nivo, domaći bujon je ključni sastojak koji će im dati dubinu, bogatstvo i aromu.

Za razliku od kupovnih kocki za supu, domaći bujon je bez veštačkih dodataka i konzervansa, a njegova priprema je jednostavnija nego što mislite.

Bez obzira da li pravite povrtni, pileći, goveđi ili riblji bujon, princip je isti - polako kuvana osnova puna hranljivih sastojaka koja može biti baza za supe, variva, rižoto, umake i mnoga druga jela.

Zaboravite na kupovne kocke - domaći bujon je zdraviji, ukusniji, ali i lak za pripremuPexels
 

1. Pileći bujon - Klasičan i nežan

Sastojci:

  • 1 pileća leđa bez kože, sa malo mesa
  • 2 šargarepe
  • 2 glavice crnog luka
  • 2 stabljike celera
  • 3 čena belog luka
  • 1 lovorov list
  • 5–6 zrna bibera
  • 1 kašičica soli
  • 2,5 litra vode

Priprema:

  • Stavite pileće kosti i meso u veliki lonac i prelijte hladnom vodom.
  • Dodajte naseckano povrće, beli luk, lovorov list, biber i so.
  • Kuvajte na laganoj vatri najmanje dva-tri sata, skidajući penu koja se skuplja na površini.
  • Procedite kroz fino sito i prelijte u staklene tegle ili zamrznite u posudama za led za kasniju upotrebu.
  • Zaboravite na kupovne kocke - domaći bujon je zdraviji, ukusniji, ali i lak za pripremuPexels
     

    2. Goveđi bujon - Pun i bogat ukus

    Sastojci:

    • 1 kg goveđih kostiju (najbolje sa malo mesa)
    • 2 šargarepe
    • 2 glavice crnog luka
    • 2 stabljike celera
    • 3 čena belog luka
    • 1 lovorov list
    • 5–6 zrna bibera
    • 2 kašike sirćeta (pomaže izvlačenju minerala iz kostiju)
    • 3 litra vode

    Priprema:

  • Goveđe kosti stavite u pleh i pecite u rerni na 200 stepeni oko 30 minuta, da dobije zlatno-smeđu boju i pojačaju aromu bujona.
  • U veliki lonac stavite pečene kosti, dodajte naseckano povrće, beli luk, lovorov list, biber i sirće. Prelijte hladnom vodom.
  • Kuvajte na laganoj vatri najmanje šest do 12 sati (što duže, to bolje), skidajući penu sa površine kad se pojavi.
  • Procedite kroz fino sito ili gazu i ostavite da se ohladi. Možete ukloniti višak masnoće sa površine kada se stegne u frižideru.
  • Čuvajte u frižideru do pet dana ili zamrznite u manjim porcijama za kasniju upotrebu.
  • Zaboravite na kupovne kocke - domaći bujon je zdraviji, ukusniji, ali i lak za pripremuProfimedia
     

    3. Povrtni bujon - Lagana i osvežavajuća varijanta

    Sastojci:

    • 2 šargarepe
    • 2 glavice crnog luka
    • 2 stabljike celera
    • 1 praziluk (opciono)
    • 3 čena belog luka
    • 1 lovorov list
    • 5–6 zrna bibera
    • 1 kašičica soli
    • 2 litra vode
    • Sveži peršun ili majčina dušica (po želji)

    Priprema:

  • Iseckajte povrće na krupne komade i stavite u veliki lonac.
  • Dodajte lovorov list, biber, so i začinsko bilje, pa prelijte hladnom vodom.
  • Kuvajte na blagoj vatri oko sat i po, dva.
  • Procedite i koristite kao bazu za supe, variva ili sosove.
  • Zaboravite na kupovne kocke - domaći bujon je zdraviji, ukusniji, ali i lak za pripremuPixabay
     

    Kako čuvati domaći bujon?

    • U frižideru - do pet dana u staklenim teglama ili zatvorenim posudama.
    • U zamrzivaču - do tri meseca, u manjim porcijama (npr. u posudama za led ili u plastičnim kesama za zamrzavanje).
    • U sterilnim teglama - ako želite da ga čuvate duže, možete ga pasterizovati u staklenim teglama i čuvati na tamnom mestu.
    Zaboravite na kupovne kocke - domaći bujon je zdraviji, ukusniji, ali i lak za pripremuPixabay
     

    Saveti za savršen bujon

    Koristite što više različitog povrća - što više slojeva ukusa, to je bujon bogatiji.

    Ne preskačite sirće u goveđem bujonu - pomaže izvlačenje minerala iz kostiju i obogaćuje ukus.

    Ne kuvajte bujon na jakoj vatri - spor proces kuvanja daje najbolji rezultat.

    Dodajte začinsko bilje pred kraj kuvanja - kako bi zadržalo svežinu i aromu.

    Koristite ostatke povrća - ljuske luka, stabljike peršuna i celera dodaju bogatstvo ukusa i smanjuju otpad.

    BONUS VIDEO:

    Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

    Možda vas zanima

    Najčitanije Vesti

    Ostale vesti iz rubrike