
Zaboravite na kupovne kocke - domaći bujon je zdraviji, ukusniji, ali i lak za pripremu
Ključni sastojak koji će podići vaša jela na viši nivo

Ako želite da podignete ukus svojih jela na viši nivo, domaći bujon je ključni sastojak koji će im dati dubinu, bogatstvo i aromu.
Za razliku od kupovnih kocki za supu, domaći bujon je bez veštačkih dodataka i konzervansa, a njegova priprema je jednostavnija nego što mislite.
Bez obzira da li pravite povrtni, pileći, goveđi ili riblji bujon, princip je isti - polako kuvana osnova puna hranljivih sastojaka koja može biti baza za supe, variva, rižoto, umake i mnoga druga jela.
Pexels
1. Pileći bujon - Klasičan i nežan
Sastojci:
- 1 pileća leđa bez kože, sa malo mesa
- 2 šargarepe
- 2 glavice crnog luka
- 2 stabljike celera
- 3 čena belog luka
- 1 lovorov list
- 5–6 zrna bibera
- 1 kašičica soli
- 2,5 litra vode
Priprema:

2. Goveđi bujon - Pun i bogat ukus
Sastojci:
- 1 kg goveđih kostiju (najbolje sa malo mesa)
- 2 šargarepe
- 2 glavice crnog luka
- 2 stabljike celera
- 3 čena belog luka
- 1 lovorov list
- 5–6 zrna bibera
- 2 kašike sirćeta (pomaže izvlačenju minerala iz kostiju)
- 3 litra vode
Priprema:

3. Povrtni bujon - Lagana i osvežavajuća varijanta
Sastojci:
- 2 šargarepe
- 2 glavice crnog luka
- 2 stabljike celera
- 1 praziluk (opciono)
- 3 čena belog luka
- 1 lovorov list
- 5–6 zrna bibera
- 1 kašičica soli
- 2 litra vode
- Sveži peršun ili majčina dušica (po želji)
Priprema:

Kako čuvati domaći bujon?
- U frižideru - do pet dana u staklenim teglama ili zatvorenim posudama.
- U zamrzivaču - do tri meseca, u manjim porcijama (npr. u posudama za led ili u plastičnim kesama za zamrzavanje).
- U sterilnim teglama - ako želite da ga čuvate duže, možete ga pasterizovati u staklenim teglama i čuvati na tamnom mestu.

Saveti za savršen bujon
Koristite što više različitog povrća - što više slojeva ukusa, to je bujon bogatiji.
Ne preskačite sirće u goveđem bujonu - pomaže izvlačenje minerala iz kostiju i obogaćuje ukus.
Ne kuvajte bujon na jakoj vatri - spor proces kuvanja daje najbolji rezultat.
Dodajte začinsko bilje pred kraj kuvanja - kako bi zadržalo svežinu i aromu.
Koristite ostatke povrća - ljuske luka, stabljike peršuna i celera dodaju bogatstvo ukusa i smanjuju otpad.
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari