aktuelno

Recept dana: Marlenka - medena torta koja osvaja sva čula, omiljena već decenijama

23.02.2025

07:51

0

Autor: M. L.

Ako volite med, karamel i orahe, onda je torta marlenka baš po vašem ukusu

Recept dana: Marlenka - medena torta koja osvaja sva čula, omiljena već decenijama
Copyright Printscreen/YouTube

Marlenka torta je desert koji svoju magiju nije izgubio kroz godine, već je postao pravi simbol domaće poslastičarske tradicije. Iako je marlenka poreklom iz Jermenije, njena popularnost širom Balkana je ogromna, jer svojim jednostavnim sastojcima i slojevitom teksturom osvaja sve generacije.

Zbog svog prepoznatljivog ukusa i nostalgije koju budi, marlenka nije samo obična torta. Ona je pravi ritual u mnogim domovima, prava poslastica koja se priprema sa ljubavlju, a svaki zalogaj podseća na toplotu porodičnih okupljanja.

Bilo da je pripremate za posebnu priliku ili samo želite da obradujete svoje najmilije, marlenka će uvek biti prava i nepogrešiva opcija. 

Svoje mesto je pronašla na stolovima proslava, rođendana, a posebno za vreme praznika, kada njeni mirisi uvek podsećaju na ljubav i tradiciju.

Vreme pripreme:

  • 90 minuta (plus pet sati hlađenja)
Recept dana: Marlenka - medena torta koja osvaja sva čula, omiljena već decenijamaPrintscreen/YouTube
 

Sastojci:

Za kore:

  • 250 g meda
  • 150 g šećera
  • 1 jaje
  • 1 kašika sode bikarbone
  • 500 g brašna
  • 100 g maslaca (otopljenog)

Za fil:

  • 400 g kisele pavlake
  • 400 g neslanog krem sira
  • 200 g prah šećera
  • 1 kašika vanilin šećera
  • 100 g oraha (mlevenih)
Recept dana: Marlenka - medena torta koja osvaja sva čula, omiljena već decenijamaPrintscreen/YouTube
 

Priprema:

  • U šerpi zagrejte med, šećer i maslac. Mešajte dok se sve ne rastopi i ne sjedini.
  • Skinite sa vatre, dodajte jaje i sodu bikarbonu, pa dobro promešajte.
  • Postepeno dodajte brašno, mešajući dok ne dobijete glatko testo.
  • Podelite testo na 5 delova i svaki razvaljajte tanko, da dobijete kore.
  • Pecite kore u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 5-7 minuta, ili dok ne dobiju zlatnu boju, a zatim ih ohladite.
  • U velikoj posudi sjedinite kiselu pavlaku, krem sir, prah šećer i vanilu, pa dobro promešajte.
  • Dodajte mlevene orahe i sve dobro sjedinite.
  • Na prvu koru nanesite deo fila, pa pokrijte drugom korom. Ponavljajte dok ne iskoristite sve kore i fil.
  • Preostalim filom premažite tortu sa svih strana.
  • Ostavite tortu da se ohladi u frižideru najmanje 4-5 sati, a najbolje preko noći.
  • Pre serviranja, možete je posuti mlevenim orasima ili prah šećerom.
  • Bon appetit!

    BONUS VIDEO:

     

    Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

    Možda vas zanima

    Najčitanije Vesti

    Ostale vesti iz rubrike