
Recept dana: Bela lešnik torta, biće zvezda vaše trpeze - magičan spoj hrskavih lešnika i krema
Nema ničeg lepšeg nego kada ukrstite jednostavne sastojke u spektakularnu tortu

U svetu poslastica, postoji ona koja se izdvaja ne samo svojim izgledom, već i svojim neodoljivim ukusom.
Bela torta od lešnika je upravo takav desert - delikatna, bogata i savršeno balansirana u svakom sloju.
Njene mekane kore i lešnici, kremasti filovi i dekoracija čine je pravim vrhuncem svake proslave.
Bez obzira na to da li je u pitanju rođendan, jubilej ili neki drugi poseban trenutak, ova torta će vas osvojiti već pri prvom zalogaju.
Vreme pripreme:
- 80 minuta ( + treba da odstoji 12h)
Profimedia
Sastojci:
Za kore:
- 21 belanace
- 21 kašika šećera
- 300 g mlevenih pečenih lešnika
- 7 kašika brašna
Za fil:
- 21 žumance
- 300 g šećera
- 7 kašika brašna
- 0,75 l mleka
- 350 g maslaca
Za šlag:
- 400 g šlaga u prahu
- oko 2,5 dl hladne vode
Ukrašavanje:
- 100 g mlevenih pečenih lešnika
- 300 g šlaga u prahu
- oko 2 dl hladne vode

Priprema:
Pripremiti sedam komada pek-papira, nešto većih dimenzija od željene veličine kora. Na papir staviti pleh dimenzija 35 x 25 cm i grafitnom olovkom iscrtati konture po pek papiru. Svaki papir okrenuti na drugu stranu, tako da grafitni trag ostane sa donje strane, a na gornju stranu će se sipati masa za koru.
Odvojiti belanca od žumanaca, tako što će se belanca stavljati u veliku vanglu za mućenje, a žumanca u lončić sa duplim dnom za kuvanje fila na pari.
Kada su odvojena žumanca, dodati šećer i brašno i umutiti mikserom, da se masa izjednači. Nalivati po malo mleka i lagano mutiti mikserom da se ne bi stvorile grudvice. Kada je nasuto sve mleko i masa izjednačena, staviti odmah da se fil kuva i povremeno mešati varjačom.
Kuvati fil na pari oko 15 minuta na umerenoj temperaturi. Pred kraj kuvanja staviti malo fila na tacnu i kad se prohladi, proveriti da li je kuvan (da se ne razliva po tacni).
Pexels
Dok se fil hladi, peći korice. Umutiti čvrst sneg od belanaca, dodavati kašiku po kašiku šećera, isključiti mikser, dodati mleveni lešnik i brašno, pa laganim pokretima varjačom sve izjednačiti.
Izručiti 5-6 punih kašika umućene mase na prevrnut pek papir i lopaticom ravnomerno rasporediti masu do iscrtanih kontura, tako da korice budu tanke. Isti postupak ponoviti i sa ostalim koricama, vodeći računa da se stavlja ista količina belanaca, da bi sve korice bile iste debljine. Otprilike ispadne sedam korica od ove količine.
Rernu zagrejati na 150-160 stepeni. Kada je rerna zagrejana, pažljivo preneti prvu koricu na prevrnut pleh (najlakše je kada pomogne neko od ukućana, tako da papir pri prenošenju bude zategnut u svim pravcima).
Peći koricu oko 8 minuta, da blago porumeni. Skidati kore sa papirom na tacnu i stavljati druge da se peku, a u međuvremenu raspoređivati masu na papir za pečenje, dok se ne utroši sva masa.
Dok se fil hladi, penasto umutiti maslac koji je odstajao na sobnoj temperaturi i skinuti pek-papir sa kora.
U umućen maslac dodavati ohlađen fil od žumanaca i dobro umutiti da se sve sjedini.
Posebno umutiti šlag sa običnom hladnom vodom.
Filovati svaku koru prvo žutim filom.
Preko žutog fila naneti sloj šlaga. Preko šlaga posuti pečeni mleveni lešnik.
Staviti drugu koru i ponavljati postupak sa svim korama, pri čemu treba voditi računa da se žuti fil, šlag i pečeni mleveni lešnik nanose u jednakim količinama na sve kore, a da svega bude dovoljno za sve kore.
Tortu okolo premazati preostalim žutim filom i filom koji viri na bočnim stranama. Za dekoraciju umutiti šlag sa običnom hladnom vodom i premazati celu tortu odozgo i okolo. Po želji, obojiti malo preostalog šlaga prehrambenom bojom i ukrasiti špricem.
Bon appetit!
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari