
Recept dana: Pituljice sa sirom, po nešto drugačijem receptu od bakinog, ali podjednako hrskave i ukusne
Otopljeni puter daje im novu dimenziju

Ovaj urolani, hrskavi specijalitet sa bogatim, sirnim nadevom omiljen je širom sveta - bilo da ga zovete pita, banica, burek ili spanakopita.
Spolja hrskav, iznutra mekan i ukusan, savršen je i kao hrana za utehu.
Pituljice po ovom receptu razlikuju se od onih koje pravi vaša baka po tome što se premazuju puterom, a i punjenje je nešto drugačije.
Ukus je jednako savršen, tako da ni sa jednim ni sa drugim nema greške.
Isprobajte ovu varijantu pituljica sa sirom i to već sad za vikend.
Vreme pripreme:
- 45 minuta plus pečenje 20 minuta
Sastojci:
Sastojci za testo:
- 500 g brašna
- 10 g šećera
- 12 g soli
- 300 g tople vode
Za premazivanje:
- 70 g putera (istopljenog)
- 70 g ulja
Nadev:
- 400 g feta sira
- 4 kašike grčkog jogurta
- 4 jaja
- 1 kašičica sode bikarbone

Priprema:
Za testo najpre pomešajte brašno, šećer, so i toplu vodu u velikoj činiji. Mesite oko 10 minuta dok ne dobijete glatko testo. Pokrijte i ostavite da odmori 15 minuta.
Istopite puter i pomešajte ga sa uljem.
Potom podelite testo na 12 jednakih delova. Svaki deo razvucite u mali krug.
Redom slažite krugove u činiju, premazujući svaki puterastom mešavinom.
Ostavite testo da odmori u ulju i puteru još 15 - 20 minuta.
Printscreen/Instagram
Jedan po jedan deo testa pažljivo razvucite što tanje. Pomešajte sve sastojke za nadev.
Rasporedite nadev preko tri četvrtine razvučenog testa. Urolajte, preklopite ili oblikujte po želji.
Premažite umućenim jajetom.
Zagrejte rernu na 200°C. Pecite 18 - 20 minuta, dok ne dobije zlatno-smeđu boju.
Bon appetit!
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari