
Recept dana: Punjeni svinjski file - sočan, hrskav i aromatičan, biće zvezda uskršnjeg ručka
Ako želite da impresionirate goste - ovo je odličan izbor

Svinjski file je jedan od najmekših i najcenjenijih delova mesa. Nema mnogo masnoće, brzo se priprema i idealan je za punjenje. Upravo zato je odličan izbor za posebne prilike – jednostavan je, a deluje raskošno.
Njegov ukus savršeno prihvata sve arome koje mu dodate, a najlepše je što može da bude i nežan i sočan, pod uslovom da ga ne prepečete.
Ne samo da izgleda svečano, već je toliko ukusan da će se tanjiri prazniti dok trepnete. Slanina, pečurke, sir i spanać zajedno u srcu najsočnijeg dela mesa .
Vreme pripreme:
- 90 minuta

Sastojci:
- 500 g svinjskog filea
- 225 g šampinjona
- 170 g sira grijer
- 60 g svežih listića spanaća
- 60 ml suvog belog vina
- 4 kriške slanine
- 2 kašičice svežeg timijana
- 1 manji luk
- 1-2 čena belog luka
- so i biber po želji
- biljno ulje
Priprema:
1. Iseckajte slaninu na manje komade i propržite je na tiganju – otprilike šest do osam minuta.Izvadite hrskave komadiće slanine sa strane.
2. Na preostaloj masnoći propržite sitno iseckan luk i pečurke. Posolite i pobiberite, te začinite timijanom. Dinstajte povrće dok ne omekša – oko pet do sedam minuta. Dodajte iseckani beli luk i dinstajte još oko jedan minut.
3. Podlijte povrće vinom i nastavite da kuvate oko jedan minut. Dodajte svež spanać i kuvajte sve zajedno oko dva minuta dok listovi ne svenu.
Pexels
4. U smesu dodajte iskidan sir i prženu slaninu. Pustite da se nadev malo ohladi. Rernu zagrejte na 220 stepeni Celzijusa.
5. Svinjski file presecite uzdužno. Istucite čekićem meso, te ga izravnajte na debljinu oko jednog centimetra. Posolite i pobiberite meso s obe strane.
6. Po sredini mesa razmažite smesu na bazi pečuraka, sira, slanine i spanaća. Urolajte u rolat – krajeve mesa povežite kuhinjskim koncem. File premažite s malo biljnog ulja.
7. Stavite rolovani file u prethodno zagrejanu rernu oko 25 do 30 minuta, odnosno dok se ne ispeče do kraja. Temperatura u unutrašnjosti najdebljeg dela mesa trebala bi iznositi oko 62 stepena .
8. Sačekajte 10-ak minuta pre nego što punjeni svinjski file narežete i poslužite s prilogom po želji.
Bon appetit!
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari