aktuelno

Recept dana: Punjeni svinjski file - sočan, hrskav i aromatičan, biće zvezda uskršnjeg ručka

19.04.2025

07:37

0

Autor: Milica Lekić

Ako želite da impresionirate goste - ovo je odličan izbor

Recept dana: Punjeni svinjski file - sočan, hrskav i aromatičan, biće zvezda uskršnjeg ručka
Copyright Profimedia

Svinjski file je jedan od najmekših i najcenjenijih delova mesa. Nema mnogo masnoće, brzo se priprema i idealan je za punjenje. Upravo zato je odličan izbor za posebne prilike – jednostavan je, a deluje raskošno.

Njegov ukus savršeno prihvata sve arome koje mu dodate, a najlepše je što može da bude i nežan i sočan, pod uslovom da ga ne prepečete.

Ne samo da izgleda svečano, već je toliko ukusan da će se tanjiri prazniti dok trepnete. Slanina, pečurke, sir i spanać zajedno u srcu najsočnijeg dela mesa .

Vreme pripreme:

  • 90 minuta
Recept dana: Punjeni svinjski file - sočan, hrskav i aromatičan, biće zvezda uskršnjeg ručkaProfimedia
 

Sastojci:

  • 500 g svinjskog filea​
  • 225 g šampinjona​
  • 170 g sira grijer
  • 60 g svežih listića spanaća​
  • 60 ml suvog belog vina​
  • 4 kriške slanine​
  • 2 kašičice svežeg timijana​
  • 1 manji luk​
  • 1-2 čena belog luka​
  • so i biber po želji​
  • biljno ulje​

Priprema:

1. Iseckajte slaninu na manje komade i propržite je na tiganju – otprilike šest do osam minuta.Izvadite hrskave komadiće slanine sa strane.​

2. Na preostaloj masnoći propržite sitno iseckan luk i pečurke. Posolite i pobiberite, te začinite timijanom. Dinstajte povrće dok ne omekša – oko pet do sedam minuta.​ Dodajte iseckani beli luk i dinstajte još oko jedan minut.​

3. Podlijte povrće vinom i nastavite da kuvate oko jedan minut.​ Dodajte svež spanać i kuvajte sve zajedno oko dva minuta dok listovi ne svenu.​

Recept dana: Punjeni svinjski file - sočan, hrskav i aromatičan, biće zvezda uskršnjeg ručkaPexels
 

4. U smesu dodajte iskidan sir i prženu slaninu. Pustite da se nadev malo ohladi.​ Rernu zagrejte na 220 stepeni Celzijusa.​

5. Svinjski file presecite uzdužno. Istucite čekićem meso, te ga izravnajte na debljinu oko jednog centimetra.​ Posolite i pobiberite meso s obe strane.​

6. Po sredini mesa razmažite smesu na bazi pečuraka, sira, slanine i spanaća. Urolajte u rolat – krajeve mesa povežite kuhinjskim koncem.​ File premažite s malo biljnog ulja.​

7. Stavite rolovani file u prethodno zagrejanu rernu oko 25 do 30 minuta, odnosno dok se ne ispeče do kraja. Temperatura u unutrašnjosti najdebljeg dela mesa trebala bi iznositi oko 62 stepena .​

8. Sačekajte 10-ak minuta pre nego što punjeni svinjski file narežete i poslužite s prilogom po želji.​

Bon appetit!

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike