
Recept dana: Kalindžo - pomalo zaboravljeno srpsko jelo koje miriše na merak i tradiciju
Postoji u blažoj i začinjenoj varijanti, a osnova su jagnjeće iznutrice

Nekada su domovi u užičkom i valjevskom kraju često mirisali na kalindžo, a danas je ovo jelo pomalo zaboravljeno i u zapećku.
Danas je na nivou specijaliteta koji se može naći na meniju starih kafana koje drže do tradicije. U zavisnosti od afiniteta ukućana, jelo čija je osnova jagnjeća džigerica, pravilo se u blažoj (za nežnija nepca), ali i u zaljućenoj varijanti za prave meraklije.
Blagi kalindžo se priprema otprilike kao i svaki drugi gulaš. Važno je da bude mnogo luka i da se lepo i dugo krčka.
Ovaj zaljućeni kalindžo se peče u rerni, po mogućstvu u zemljanoj posudi.
Vreme pripreme:
- 180 - 240 minuta
Potrebni sastojci:
- 1 jagnjeća džigerica
- 1 jagnjeća bela džigerica (pluća)
- 1 srce
- 1 skrama (maramica)
- 3 glavice crnog luka
- 6-7 čenova belog luka
- 1 kašika aleve paprike
- 1 ravna kašika soli
- 15-ak zrna bibera
- 2-3 lista lovora
- 3 kašike jabukovog sirćeta
- 1 vrhom puna kašika jagnjećeg pretopa ili svinjske masti
- topla voda po potrebi
- 2 veće šargarepe (može i ne mora)
- 2 veća paradajza (može i ne mora)
- 2 paprike (može i ne mora)
Način pripreme:
Džigerice i srce oprati i iseći na komade srednje veličine koliko za zalogaj. Skramu nekoliko puta potopiti u vodu i ispirati kako bi se krv potpuno uklonila. Ocediti i sitno iseći, pokriti, pa ostaviti sa strane.
Printscreen/YouTube
U većoj šerpi zagrejati pretop ili mast, dodati sitno seckani crni luk i dinstati dok ne omekša. Zatim, dodati iznutrice i jabukovo sirće, pa pržiti nekoliko minuta dok meso ne promeni boju. Potom dodati iseckanu maramicu, so, biber, lovor, alevu papriku, pa promešati i naliti toplom vodom do vrha posude. Ukoliko želite možete dodati i povrće (šargarepu, paradajz i papriku). Osnovna verzija je samo sa iznutricama i lukom.
Kuvati poklopljeno na umerenoj temperaturi oko 120 minuta. Pred sam kraj kuvanja, dodati sitno seckan beli luk.
Ukoliko se sprema verzija u rerni, onda treba sitne komade iznutrica staviti u namašćenu posudu, dodati začine i povrće po želji (u tom slučaju ide red maramice, red povrća, pa red iznutrica).
Sve zaliti sa oko 250-300 ml vode i 3 kašike jabukovog sirćeta, poklopiti i peći u rerni na 200°C oko tri sata. Po potrebi, u toku kuvanja dodavati tečnost.
Pred kraj kuvanja, zaliti jagnjećim pretopom, isključiti rernu i ostaviti da se jelo ukrčka otprilike još pola sata.
Kalindžo najbolje ide uz domaći hleb i turšiju.
Bon appetit!
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari