aktuelno

Recept dana: Škotska jaja, omiljena hrana za piknik po receptu starom barem 300 godina

12.07.2023

07:52

0

Autor: K. O.

Idealna su večera ili se služe kao predjelo, a uprkos ubeđenju domaćica da ih je teško napraviti, jednostavna su za pripremu

Recept dana: Škotska jaja, omiljena hrana za piknik po receptu starom barem 300 godina
Copyright Profimedia

Iako sam naziv škotska jaja asocira na Ujedinjeno Kraljevstvo, nije isključeno da je jelo nastalo po ugledu na indijski nirgisi kofte.

Na njega neodoljivo liče, a samo je jedna od teorija da se to dopalo nekom britanskom oficiru, pa je poželeo da ga jede i po povratku kući.

Iako je recept za ovo jelo star barem 300 godina, postoji čitav niz različitih teorija o poreklu i etimologiji škotskih jaja, ali ni za jednu nema čvrstih dokaza.

Danas se često i rado jede na pikniku, a naše domaćice škotska jaja pripremaju kao predjelo ili za ručak ili večeru. Uz dobar sos ili samo uz majonez, neponovljivog je ukusa.

Škotsko jaje je celo meko ili tvrdo kuvano jaje umotano u meso kobasice ili mleveno meso, potom uvaljano u hlebne mrvice, te prženo u dubokom ulju.

Recept dana: Škotska jaja, omiljena hrana za piknik po receptu starom barem 300 godinaProfimedia
 

Vreme pripreme:

  • 40 minuta

Sastojci:

  • 500 g mlevene svinjetine
  • 1 kriška bajatog hleba
  • 100 ml mleka
  • 1 luk
  • 2 čena belog luka
  • 6 jaja
  • 100 g oštrog brašna
  • 150 g hlebnih mrvica
  • peršun
  • so, biber

Priprema:

Najpre hleb natopite u mleko. Luk sitno naseckajte i propržite na tiganju dok ne postane staklast. Luk dodajte u oceđeni hleb, dodajte sitno seckani peršun, naseckani beli luk, meso, so, biber. Na kraju dodajte 1 jaje, dobro promešajte kako bi se sastojci sjedinili.

Četiri jaja kuvajte kuvajte 5-7 minuta, ohladite ih i ogulite.

Smesu mesa podelite na četiri dela. Uzmite četvrtinu, na dlanu oblikujte pljeskavicu, u sredinu stavite jaje, zatvorite mesom i rukama oblikujte kuglu. Pazite da je jaje obloženo sa svih strana. Postupak ponovite sa ostalim jajima.

Recept dana: Škotska jaja, omiljena hrana za piknik po receptu starom barem 300 godinaProfimedia
 

Kugle uvaljajte u jaje, pa u brašno, pa opet u umućeno jaje, pa u prezle. Stavite ih na srednje zagrejano ulje i pržite sa svih strana. Okrećite sa svih strana, samo pažljivo da ne izgube oblik.

Kada su gotova izvadite ih na ubrus da se lepo ocede od ulja, pa ih služite topla. Možete ih dekorisati majonezom ili nekim drugim sosom po želji.

Bon appetit!

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike