aktuelno

Zašto su domaćice poludele za ludim testom? Ovako ga podmese danas, pa cele nedelje prave peciva koja požele

14.01.2024

15:46

0

Autor: K. O.

Zove se ludo jer je potpuno neverovatno šta sve od njega može da se napravi - kiflice, kajzerice, pica testo, kroasani...

Zašto su domaćice poludele za ludim testom? Ovako ga podmese danas, pa cele nedelje prave peciva koja požele
pexels-pavel-danilyuk-6996214 - Copyright Pexels

Vreme je ubrzano, pa se domaćice dovijaju na razne načine da olakšaju svakodnevne poslove u kuhinji, a da opet za svoje ukućane pripreme domaća i lepa jela.

E, tu u priču uskače ludo testo da spase dan... Ili možda celu nedelju jer ga možete koristiti barem pet, šest dana.

Njegova popularnost postala je ogromna prethodnih godina. A razlog je jednostavan - podmesite ga na primer danas, stavite u kesu, pa u frižider i tokom cele naredne nedelje pravite peciva po želji - kiflice, pogačice, hlepčiće, mekike za doručak, kroasane, kajzerice, ili možda pica testo. Šta god vi i vaši ukućano poželite. 

Takođe, priprema uopšte nije komplikovana, a sa testom nema greške. Samo sledite naš provereni i priznajemo, više puta isprobani recept.

Zašto su domaćice poludele za ludim testom? Ovako ga podmese danas, pa cele nedelje prave peciva koja poželeFreepik
 

Sastojci:

  •  500 ml toplog mleka
  • 30 g svežeg ili 12 g suvog kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašika brašna
  • 400 ml jogurta
  • 2 žumanca
  • 100 ml ulja
  • 1 kašičica soli
  • 1 kg i 300 g brašna

Način pripreme:

U posudu izmrvite kvasac, dodajte šećer, malo brašna, pa prelijte toplim mlekom. Ostavite 10 minuta da se kvasac aktivira.

Brašno pomešajte sa solju, pa sipajte razmućena žumanca, jogurt, ulje i nadošli kvasac. Zamesite glatko testo, treba da bude malo lepljivo.

Ukoliko želite nešto odmah da napravite ostavite testo na toplom pokriveno kuhinjskom krpom da narasta jedno 45 minuta.

Zašto su domaćice poludele za ludim testom? Ovako ga podmese danas, pa cele nedelje prave peciva koja poželeprintscreen/Instagram/mamita_dane_i_jodze
 

A ukoliko želite da ga odložite u frižider testo oblikujte u loptu, premažite sa svih strana uljem, takođe premažite i najlon kesu, pa ga stavite u frižider, najmanje 4 sata, a najbolje preko noći.

Ujutru uzimati testa koliko vam je potrebno, razvaljati na blago pobrašnjenoj radnoj površini i praviti šta vam je srcu drago - pogačice, langoše, mekike, kifle, pogaču...

Zašto su domaćice poludele za ludim testom? Ovako ga podmese danas, pa cele nedelje prave peciva koja poželeProfimedia
 

Kada oblikujete pecivo koje želite, pustite da se diže još oko pola sata.

Pecite na 190 stepeni u zagrejanoj rerni oko pola sata.

BONUS VIDEO:

 

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike