
Recept dana: Huanito torta spaja ukuse čokolade, plazme i oraha u pravo kremasto savršenstvo
Iako će vam za njenu pripremu biti potrebno više vremena i prljavih sudova, brzo ćete shvatiti da je vredelo

Postoje neke torte koje obožavaju sve generacije. A upravo je takva Huanito torta. Ko je ne bi voleo kada je u sebi sjedinila čokoladu, orahe, plazmu, šlag...
Iako je za njenu pripremu potrebno izdvojiti više vremena, a zbog filova ćete uprljati prilično sudova, odmah ćete shvatiti da je vredelo. Jer su se na ukusnoj korici, smestili čokoladni fil, fil sa orasima, kao i fil sa plazmom. I da, poželjna je za sve vrste proslava jer joj ni zahtevni gosti neće naći manu.
Vreme pripreme:
- 120 minuta
Sastojci:
Za koru:
6 belanaca
90 g šećera (6 kašika)
150 g mlevenih oraha
1 kašika brašna
1 kašika kakao praha
Za filove:
1 l mleka (800ml + 200ml)
4 pudinga od vanile (160 g)
6 žumanaca
3 kašike brašna (30 g)
250 g margarina (sobne temperature)
100 g čokolade za kuvanje
250 g mlevenih oraha
300 g šlaga
500 ml kisele vode (iz frižidera)
100 g mleka u prahu
250 g mlevene plazme
Za dekoraciju:
200 g šlaga
400 ml kisele vode (iz frižidera)
Priprema:
Za koru:
Odmah na početku uključite rernu da se greje na 200°C. Odvojite belanca i žumanca, pa u posudu sa belancima dodajte prstohvat soli. Mutite dok se ne napravi pena, pa onda postepeno dodajte šećer, kašiku po kašiku. Mutite nekoliko minuta dok ne postane čvrst šne.
U umućena belanca dodajte mlevene orahe, brašno, kakao prah i promešajte kašikom da se sjedini.
Izlijte u pleh obložen pek-papirom, sipajte i izravnajte smesu. Pecite nekih 20 minuta.
Kada se kora prohladi skinite pek-papir.
Za fil:
U jednu šerpu sipajte 800 ml mleka i šećer, promešajte i ostavite da provri. U drugu posudu sipajte žumanca, 200 ml mleka i razmutite, pa postepeno dodajte uz mešanje brašno i puding. Mešajte dok se ne razbiju grudvice. Kada mleko provri sklonite sa ringle, pa dodajte napravljenu smesu postepeno, uz neprestano mešanje, zatim vratite na ringlu i kuvajte na blagoj vatri uz neprestano mešanje dok se fil ne zgusne, nekih 8 do 10 minuta.
Dok je vruć, fil podelite na dva dela. U jedan deo dodajte mlevene orahe, sjedinite i ostavite da se hladi. U drugi deo dodajte čokoladu, sjedinite i ostavite da se hladi.
Margarin sjedinite viljuškom sa 100 g šećera u prahu. Podelite na pola.
Fil sa orasima: Jednu polovinu margarina dodajte kašiku po kašiku u ohlađen fil sa orasima, konstantno muteći.
Čokoladni fil: Drugu polovinu smese na isti način dodajte ohlađenom čokoladnom filu.
Fil sa plazmom: Sipajte kiselu vodu u šlag i mutite dok šlag ne postane čvrst (oko 3 minuta). Dodajte mleko u prahu i mutite još minut, pa dodajte mlevenu plazmu i sjedinite kašikom. Podelite fil na pola.
Kako se filuje torta?
Na koru najpre ide čokoladni fil, polovina fila sa plazmom, fil sa orasima, druga polovina fila sa plazmom.
Dekoracija:
Umutite šlag sa kiselom vodom i namažite tortu.
Kada se dobro ohladi, poslužite.
Bon appetit!
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari