
Recept dana: Starinska baklava sa čokoladom, deset generacija se krije u jednom zalogaju
Uživajte u mirisu i ukusu ovog neodoljivog starinskog deserta, vraćajući se u vreme kada su bake sa ljubavlju stvarale čaroliju u kuhinji

Ako volite spoj tradicije, slatkog užitka i jedinstvenih aroma, onda je baklava pravi izbor. Ovaj omiljeni desert ima bogatu istoriju, ukorenjenu u različitim kulturama, a danas ćemo ga stvoriti u svom domu, spojivši najsočnije orašaste plodove sa slatkom čokoladom.
Vreme pripreme:
- oko 55 minuta
Sastojci:
- 500 g tankih kora
- 100 g čokolade za kuvanje/mlečne
- 200 g oraha/lešnika/badema
- 250 g maslaca/margarina
- 1 kg šećera
- 1/2 l vode
- Sok od pola limuna
- 1 kesica vanilin šećera

Priprema:
1. Sameljite orahe/lešnike, narendajte čokoladu na sitno rende i sjedinite ih.
2. Svaku koru preklopite prema sebi i po ivici kore stavljajte dve kašike mešavine čokolade i oraha/lešnika, zatim je urolajte u malu rolnu.
3. Rolnice stavljajte u pleh i secite ih na male parčiće, koristeći oštar nož kako biste sačuvali oblik.
4. Blago istopljenim maslacem/margarinom prelijte baklave i pecite ih 10 minuta u prethodno ugrejanoj rerni na 220 stepeni, a zatim smanjite temperaturu na 150 stepeni i pecite dok ne postanu zlatno smeđe.
5. Dok se baklava peče, pripremite sirup od šećera, vode, soka od limuna i vanilin šećera. Prokuvajte ga samo da provri nekoliko minuta.
6. Vruću baklavu prelijte vrućim sirupom (važno je da su oba vrela) i nakon što se malo prohladi, okrenite baklave da ravnomerno upiju sirup.
Bon appetit!
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari