aktuelno

Tito je obožavao ajvar u dve boje: Bio je poseban po jednoj stvari, a čuveni kuvar Škrba ga je pravio po ovom receptu

09.10.2024

14:14

0

Autor: K. O.

Maršal je bio veliki gurman i obožavao je dobru hranu

Tito je obožavao ajvar u dve boje: Bio je poseban po jednoj stvari, a čuveni kuvar Škrba ga je pravio po ovom receptu
Ilustracija - Copyright Profimedia

Druga Tita nema već više od četiri decenije, a i dalje se govori o njegovom životu i brojnim navikama koje je imao.

Poznato je da je Josip Broz bio veliki gurman i da je voleo dobru hranu, pa se između ostalog često spominju njegova omiljena jele, kao i recepti po kojima su spremana.

Maršal je imao svoj omiljeni čokoladni kolač, obožavao je štrukle, a i dalje se prepisuje recept za njegov ajvar u dve boje.

Iako je njegov jelovnik obuhvatao specijalitete koji su dolazili iz celog sveta, ajvar je imao posebno mesto u njegovom srcu i na njegovom stolu.

Kako se prepričava, čuveni kuvar Dušan Škrba pripremao je ajvar za kralja Aleksandra i Tita u dve različite boje – zelenu i crvenu.

A recept za Tita bio je specifičan jer se u njemu nije koristio šećer.

Stambol Geštamov, istaknuta figura srpske kuhinje, sačuvao je mnoge tradicionalne recepte, uključujući i ovaj poseban ajvar.

Tito je obožavao ajvar u dve boje: Bio je poseban po jednoj stvari, a čuveni kuvar Škrba ga je pravio po ovom receptuProfimedia
 

A ovako se priprema čuveni Titov ajvar u dve boje

Sastojci:

  • 25 komada crvenih ili zelenih paprika babura
  • 1 plavi patlidžan
  • ulje
  • so
  • esencija

Priprema:

Kada su količine u pitanju, pravilo je da na svakih 10 kilograma očišćenih paprika ide litar ulja, 200 grama soli i kašičica esencije.

Najpre paprike i patlidžan ispecite na plotni, izbegavajte korišćenje rerne i ostavite ih da se potpare.

Potom ih oljuštite, paprike dobro ocedite, pa ih potom sameljite samo jednom na mašini za mlevenje mesa.

U širokoj šerpi zagrejte ulje, dodajte samlevene paprike i neprestano mešajte. Kada varjača počne da ostavlja trag na dnu šerpe, dodajte so i esenciju. Kratko pržite pre nego što sklonite sa šporeta.

Tito je obožavao ajvar u dve boje: Bio je poseban po jednoj stvari, a čuveni kuvar Škrba ga je pravio po ovom receptuProfimedia
 

Dok se ajvar priprema, zagrejte čiste tegle u rerni na 100 stepeni, a zatim u njih sipajte vreo ajvar.

Tegle vratite u rernu još na pola sata da se na površini ajvara uhvati korica.

Nakon toga, zatvorite tegle pek-papirom, uvijte ih u ćebe i ostavite da se hlade, prenosi Krstarica.

BONUS VIDEO:

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike