aktuelno

Recept dana: Simit, bliski rođak đevreka, obilno posut susamom sa zlatnom hrskavom koricom, simbol je zajedništva

25.12.2024

07:51

0

Autor: K. O.

Jedno od najstarijih peciva u ovom delu sveta

Recept dana: Simit, bliski rođak đevreka, obilno posut susamom sa zlatnom hrskavom koricom, simbol je zajedništva
Copyright Profimedia

Simit je tradicionalno pecivo koje potiče iz Turske, ali je popularno i širom Balkana, Bliskog istoka i Mediterana. Ovo hrskavo, zlatno-smeđe pecivo poznato je po svom bogatom ukusu i prepoznatljivom izgledu – najčešće u obliku prstena posutog obilnim slojem susama.

Prvi put se pojavio u Otomanskom carstvu i ima dugu tradiciju koja datira nekoliko vekova unazad. Smatra se jednim od najstarijih peciva u ovom delu sveta. U Turskoj, simit se često prodaje na ulicama, a prepoznatljivi kolica uličnih prodavaca su postala simbol gradova poput Istanbula.

Klasični simit priprema se od jednostavnih sastojaka poput brašna, vode, kvasca i šećera. Pre nego što se peče, preliva se mešavinom melase i vode, a zatim se uvalja u susam. Ovaj postupak daje simitu njegovu karakterističnu hrskavu koricu i bogat ukus.

Konzumira se kao doručak ili užina, uz čašu čaja, jogurt, sir ili masline. Može se poslužiti i kao sendvič, presecajući ga na pola i puneći različitim nadevima poput krem sira, paradajza ili suhomesnatih proizvoda.

U Turskoj, simit se često naziva "gevrek" u određenim regionimima.

U Grčkoj je poznat pod imenom "koulouri" i ima sličnu pripremu.

Simit nije samo hrana – u turskoj kulturi često simbolizuje zajedništvo i tradiciju.

Recept dana: Simit, bliski rođak đevreka, obilno posut susamom sa zlatnom hrskavom koricom, simbol je zajedništvaProfimedia
 

Da li su simit i đevrek isto pecivo?

Simit i đevrek su veoma slični, ali nisu u potpunosti isto. Obe vrste peciva imaju zajedničke korene u otomanskoj tradiciji i dele mnoge karakteristike, ali se razlikuju u nekim detaljima koji su vezani za pripremu, oblik i regionalne specifičnosti.

Dok se simit tradicionalno uvalja u melasu pre nego što se pospe susamom, što mu daje specifičan sladak ukus i tamniju, zlatno-smeđu boju, đevrek obično ima jednostavniji premaz i često se pravi bez melase, pa može imati blaži ukus.

Takođe, đevrek na Balkanu može imati i nešto mekšu koricu u poređenju sa turskim simitom, koji je često hrskaviji.

Vreme pripreme:

  • 90 minuta

Sastojci:

  •     500 g brašna
  •     275 ml vode
  •     40 g šećera
  •     50 ml ulja
  •     10 g soli (1 kašičica)
  •     1 kesica instant kvasca (10 g)

Za fil:

  •     75 g putera (sobna temperatura)

Za premaz:

  •     50 ml melase
  •     50 ml vode
  •     susam
Recept dana: Simit, bliski rođak đevreka, obilno posut susamom sa zlatnom hrskavom koricom, simbol je zajedništvaProfimedia
 

Priprema:

U činiji pomešajte sve sastojke za testo i umesite mekano testo koje se ne lepi za ruke.

Ostavite testo da odstoji 10 minuta, zatim ga podelite na jednake komade i ostavite da odstoji još 10 minuta.

Svaki komad razvucite u oblik trake, premažite puterom i zarolajte.

Zarolano testo razvucite, spojite krajeve da dobijete oblik kruga.

Premažite svaki simit mešavinom melase i vode, a zatim uvaljajte u susam.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C, 20–25 minuta, dok pecivo ne dobije zlatno-smeđu boju.

Bon appetit!

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike