
Recept dana: Simit, bliski rođak đevreka, obilno posut susamom sa zlatnom hrskavom koricom, simbol je zajedništva
Jedno od najstarijih peciva u ovom delu sveta

Simit je tradicionalno pecivo koje potiče iz Turske, ali je popularno i širom Balkana, Bliskog istoka i Mediterana. Ovo hrskavo, zlatno-smeđe pecivo poznato je po svom bogatom ukusu i prepoznatljivom izgledu – najčešće u obliku prstena posutog obilnim slojem susama.
Prvi put se pojavio u Otomanskom carstvu i ima dugu tradiciju koja datira nekoliko vekova unazad. Smatra se jednim od najstarijih peciva u ovom delu sveta. U Turskoj, simit se često prodaje na ulicama, a prepoznatljivi kolica uličnih prodavaca su postala simbol gradova poput Istanbula.
Klasični simit priprema se od jednostavnih sastojaka poput brašna, vode, kvasca i šećera. Pre nego što se peče, preliva se mešavinom melase i vode, a zatim se uvalja u susam. Ovaj postupak daje simitu njegovu karakterističnu hrskavu koricu i bogat ukus.
Konzumira se kao doručak ili užina, uz čašu čaja, jogurt, sir ili masline. Može se poslužiti i kao sendvič, presecajući ga na pola i puneći različitim nadevima poput krem sira, paradajza ili suhomesnatih proizvoda.
U Turskoj, simit se često naziva "gevrek" u određenim regionimima.
U Grčkoj je poznat pod imenom "koulouri" i ima sličnu pripremu.
Simit nije samo hrana – u turskoj kulturi često simbolizuje zajedništvo i tradiciju.
Profimedia
Da li su simit i đevrek isto pecivo?
Simit i đevrek su veoma slični, ali nisu u potpunosti isto. Obe vrste peciva imaju zajedničke korene u otomanskoj tradiciji i dele mnoge karakteristike, ali se razlikuju u nekim detaljima koji su vezani za pripremu, oblik i regionalne specifičnosti.
Dok se simit tradicionalno uvalja u melasu pre nego što se pospe susamom, što mu daje specifičan sladak ukus i tamniju, zlatno-smeđu boju, đevrek obično ima jednostavniji premaz i često se pravi bez melase, pa može imati blaži ukus.
Takođe, đevrek na Balkanu može imati i nešto mekšu koricu u poređenju sa turskim simitom, koji je često hrskaviji.
Vreme pripreme:
- 90 minuta
Sastojci:
- 500 g brašna
- 275 ml vode
- 40 g šećera
- 50 ml ulja
- 10 g soli (1 kašičica)
- 1 kesica instant kvasca (10 g)
Za fil:
- 75 g putera (sobna temperatura)
Za premaz:
- 50 ml melase
- 50 ml vode
- susam

Priprema:
U činiji pomešajte sve sastojke za testo i umesite mekano testo koje se ne lepi za ruke.
Ostavite testo da odstoji 10 minuta, zatim ga podelite na jednake komade i ostavite da odstoji još 10 minuta.
Svaki komad razvucite u oblik trake, premažite puterom i zarolajte.
Zarolano testo razvucite, spojite krajeve da dobijete oblik kruga.
Premažite svaki simit mešavinom melase i vode, a zatim uvaljajte u susam.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C, 20–25 minuta, dok pecivo ne dobije zlatno-smeđu boju.
Bon appetit!
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari