
Recept dana: Pavlova torta, lagana i nežna kao ruska balerina čije ime nosi, a nijedan kolač se ne topi u ustima kao ona
Recept je prilično jednostavan jer se sastoji od svega nekoliko sastojaka

Čuvena torta nastala je u čast balerine Ane Pavlove i to početkom 20. veka. Zato je tako bela, nežna, poetična, baš kao ova ruska balerina koja je još za života postala legenda. Ana Pavlova rođena je u Petrogradu 1881, a umrla 1931. godine u Hagu. Postala je primabalerina 1906. godine.
Već na početku karijere igrala je velike uloge, a posebno su upamćene one u kojima joj je partner bio slavni Vaclav Nižinski. Svojom lepotom, produhovljenom igrom i lakoćom pokreta stvarala je atmosferu blisku nestvarnom, ističu i danas istoričari baleta. Bila je slavljena u celom svetu, što se još za njenog života graničilo s legendom.
Profimedia
Kit Moni, jedan od biografa čuvene balerine, napisao je da je glavni kuvar hotela u Velingtonu, na Novom Zelandu, prvi put napravio ovu tortu kada se balerina 1926. godine tu obrela za vreme turneje. Ipak, Australija i Novi Zeland već se sto godina bore oko toga kome pripadaju autorska prava na tortu.
Torta, nastala u njenu čast, najpoznatija je poslastica sa beze korama, a recept je prilično jednostavan jer se sastoji od svega nekoliko sastojaka.
Kasnije su se pojavile razne varijacije na recept za Pavlovu tortu, a posebno interesantan je recept za Eton Mess - tradicionalni britanski „neuredni“ desert koji nastanak duguje jednom nestašnom labradoru.
Sastojci:
- 3 belanca
- kašičica limunovog soka
- prstohvat soli
- 300 ml slatke pavlake
- 200 g šećera
- 80 g šećera u prahu
- kašika gustina
- 500 g voća po izboru (jagode, maline, kupine, borovnice…)

Priprema:
1. Rernu zagrejte na 175 stepeni. U kalup za tortu stavite papir za pečenje.
2. U posudi umutite šam od belanaca. Postepeno dodajte šećer i gustin, a zatim pažljivo umešajte i limunov sok.
3. Veći deo šama stavite u kalup za tortu, a manji deo stavite u špric i nanesite po ivicama kako biste dobili šare.
4. Sušite koru od belanaca na 150 stepeni oko sat vremena. Isključite rernu, ali neka torta ostane u rerni još pola sata. Kada se ohladi, kora bi trebalo da bude tvrda spolja, a unutra mekana.
5. Umutite slatku pavlaku i šećer u prahu dok se ne dobije gusta masa. Smesu nanesite na koru od belanaca, a preko naređajte voće po izboru.
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari