
Recept dana: Sultanova sarma, kremast i dekorativan kolač koji je osvojio internet, a sigurno će i vas
Ovu poslasticu koja sadrži sjajnu kombinaciju čokolade i kokosa zovu i paša lokum

Znamo da ljubitelji slatkiša čeznu da isprobavaju nove ukuse i nove kolače. Ukoliko ste aktivni na društvenim mrežama, teško da niste naleteli na nekog food blogera koji nije pripremao kolač neobičnog naziva - sultanova sarma.
Zovu ga i paša lokum, a u pitanju je fantastična kremasta poslastica. Takođe, kolač je dekorativan, pa će vaše ukućane, kao i goste oduševiti izgledom.
Samo ime kaže da nam je stigao sa Orijenta, a sem sjajnog ukusa ima još dve prednosti - brzo se priprema i može odmah da se jede.
Vreme pripreme:
- 15 minuta
Sastojci:
- 1/2 l mleka
- 1 vanilin šećer
- 100 g šećera
- 30 g gustina
- 30 g brašna
- 50 g čokolade
- 50 g maslaca
- 100 g slatke pavlake ili šlaga
- 70 g kokosa
Način pripreme:
Brašno i gustin izmešajte. U mleko dodajte šećer i vanilin šećer, pa zakuvajte gustin i brašno.
U skuvan vruć krem dodajte maslac i čokoladu, pa dobro izmešajte da se ujednači. Kokos rasporedite po celom poslužavniku 30 x 20 cm, pa vruć krem polako rasporedite preko kokosa.
Izravnajte kašikom, pa ostavite da se ohladi barem sat vremena ili pola sata u zamrzivaču.
Za to vreme umutite šlag ili slatku pavlaku, pa rasporedite po ohlađenoj smesi.
Isecite na štrafte i uvijajte do pola štrafte u krug, a onda presecite. Desnom rukom držite, a levom rukom nožem presecite.
Printscreen/YouTube
Prvu slatku sarmu ne možete dodatno uvaljati u kokos koji je na dnu, pa nju sklonite na tacnu.
Ali zato svaku sledeću još malo uvaljajte u kokos koji se nalazi ispod i pospite sa još kokosa.
Čuvajte u frižideru do služenja ili odmah služite.
Bon appetit!
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari