aktuelno

Da li znate šta je kitnikez? Star barem 15 vekova, ne sprema se lako, ali može da stoji više od šest meseci

26.12.2023

17:34

0

Autor: K. O.

Nekada je to bila omiljena zimska poslastica, a sada je retkost

Da li znate šta je kitnikez? Star barem 15 vekova, ne sprema se lako, ali može da stoji više od šest meseci
Copyright Printscreen/YouTube

Koliko dugo niste čuli ovo ime. A i ako jeste, možda ne možete odmah da se setite o čemu se radi.

Kitnikez je starinska poslastica koja se spremala tokom zime, a u pitanju je sir od dunja.

Danas je postala skupocena retkost, koja se izlaže na sajmovima i bazarima.

Veruje se da kitnikez potiče sa Pirinejskog poluostrva, te da je originalan recept preuzet iz rimskog kuvara "Apicius" krajem 4. ili početkom 5. veka nove ere.

U tom receptu dunje su se dinstale sa medom a zatim se smesa stavljala u kalupe. Ipak, vremenom je šećer zamenio med, a ljudi su počeli da dodaju razne orašaste plodove, najčešće same orahe. Sada imam mnogo varijacija kitnikeza, dok se na naš starinski način priprema samo od dunja, vode i šećera uz dodatak malo limuna.

Za pripremu je potrebno strpljenje, ali kada je napravljena ova poslastica može da stoji čak mesecima, čak i preko šest meseci. Kažu da je što više stoji, to bolja.

Kuva se oko sat i po, a potom se hladi barem dva, tri sata.

Da li znate šta je kitnikez? Star barem 15 vekova, ne sprema se lako, ali može da stoji više od šest meseciPrintscreen/YouTube
 

Sastojci:

  • 1 kg očišćenih i narezanih dunja
  • 1.200 ml vode
  • 800 g šećera
  • sok jednog limuna
  • 200 ml tečnosti u kojoj su se dunje kuvale

Priprema:

Dunje se iseku i izvade joj se tvrdi delovi i koštice, ali se ne ljušte. Potom se stave u veću šerpu, sipa se voda da ogreznu i kuva sve dok ne budu dobro skuvane.

Kuvane dunje izmiksati i dodati im šećer.  Masu sipati u veću šerpu, da bude što tanji sloj, kako bi se lakše mešalo. Dodati i sok od jednog limuna, za svežinu.

Kuva se slično kao pekmez, a gotovo je kada u šerpi, iza varjače, ostaje trag.

Ukoliko želite pred kraj kuvanja možete dodati iseckane orahe.

Da li znate šta je kitnikez? Star barem 15 vekova, ne sprema se lako, ali može da stoji više od šest meseciPrintscreen/YouTube
 

Kad je kitnikez gotov, sipa se u modle, plehove, ili između dva lista oblatne, po izboru. Ostavi se na suvom i hladnom mestu da se dobro ohladi i osuši.

I kasnije ga obavezno držati u hladnoj i suvoj prostoriji.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike