aktuelno

Recept dana: Brza fokača sa šunkom i sirom, mekano savršenstvo bez čekanja da testo naraste

25.08.2024

07:56

0

Autor: K. O.

Kada je jednom ispečete, nastavićete stalno da je pravite

Recept dana: Brza fokača sa šunkom i sirom, mekano savršenstvo bez čekanja da testo naraste
Fokača - Copyright Printscreen/YouTube

Ako vam se javi neodoljiva želja za fokačom, ali nemate vremena i strpljenja da čekate da testo naraste, evo odličnog rešenja!

Imamo sjajan recept za brzu fokaču sa šunkom i sirom koja će vas oduševiti.

Pravi se sa praškom za pecivo, a tokom pripreme ni ruke nećete uprljati. Meko testo možete umešati kašikom.

Možete je ostaviti i praznu, a sigurno nećete pogrešiti ako joj dodate sir i šunku. Garantujemo da će je svi obožavati!

Recept dana: Brza fokača sa šunkom i sirom, mekano savršenstvo bez čekanja da testo narastePrintscreen/YouTube
 

Vreme pripreme:

  • 40 minuta

Sastojci:

  •     2 jaja
  •     100 ml mleka
  •     3 kašike maslinovog ulja
  •     8-10 kašika brašna tip 00
  •     3-4 kašike rendanog parmezana
  •     10 g praška za pecivo
  •     100 g šunke
  •     100 g dimljenog sira (provolone ili neki drugi po želji)
  •     susam za posipanje

Priprema:

Razbijte dva jaja u dublju činiju. Dodajte 100 ml mleka, 3 kašike maslinovog ulja, pa sve dobro promešajte. 

Kada ste dobro promešali dodajte 3 kašike parmezana, pa ponovo pomešajte. Sipajte brašno, ako imate tip 00, ako nemate onda tip 400. Najpre polovinu, pa umešajte, a onda i ostatak.

Smesi dodajte prašak za pecivo. Dobro sve sjedinite. Kalup veličine 22-24 cm namažite puterom i pospite brašnom. Polovinu smese izlijte u kalup. Odozgo stavite listove šunke, ali ih malo izgužvajte. Preko šunke stavite sir. Ni šunku ni sir nemojte stavljati skroz do ivica, ostavite barem 1 cm do kraja kalupa. 

Recept dana: Brza fokača sa šunkom i sirom, mekano savršenstvo bez čekanja da testo narastePrintscreen/YouTube
 

Odozgo izručite preostalo testo i lepo ga rasporedite da sve prekrije. Pospite susamom i ubacite u zagrejanu rernu.

Pecite 25-30 minuta na 180 stepeni ili na 175 ako uključujete ventilator.

Poslužite dok je toplo.

Bon appetit!

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike