aktuelno

Osam trikova najvećih majstora kuhinje: Naučite kako da napravite savršenu zapršku i transformišite svoja jela

15.10.2024

14:11

0

Autor: A. M.

Ne bojte se da eksperimentišete sa sastojcima i tehnikama

Osam trikova najvećih majstora kuhinje: Naučite kako da napravite savršenu zapršku i transformišite svoja jela
Copyright Freepik

Zaprška je ključni deo mnogih jela u srpskoj kuhinji i može u potpunosti promeniti ukus jela.

Bilo da pripremate čorbu, gulaš ili sos, dobro pripremljena zaprška može dodati bogatstvo i dubinu ukusa.

Evo nekoliko trikova koji će vam pomoći da vaša zaprška bude savršena svaki put.

Osam trikova najvećih majstora kuhinje: Naučite kako da napravite savršenu zapršku i transformišite svoja jelaFreepik
 

1. Izbor masti

Mast koju koristite za zapršku može značajno uticati na ukus. Klasična svinjska mast, suncokretovo ili maslinovo ulje su popularni izbori, ali možete eksperimentisati i sa puterom za bogatiji ukus ili kokosovim uljem za egzotičnu notu. 

Osam trikova najvećih majstora kuhinje: Naučite kako da napravite savršenu zapršku i transformišite svoja jelaProfimedia
 

2. Pravilno prženje brašna

Kada pravite zapršku, važno je pržiti brašno na srednjoj temperaturi. Pržite ga dok ne dobije zlatno smeđu boju, ali pazite da ne pregori, jer može postati gorko. Dobro prženo brašno će dodati orašasti, karamelizovani ukus vašoj zapršci.

Osam trikova najvećih majstora kuhinje: Naučite kako da napravite savršenu zapršku i transformišite svoja jelaFreepik
 

3. Dodavanje povrća

U zapršku možete dodati sitno seckano povrće kao što su crni luk, šargarepa ili celer. Pržite povrće pre dodavanja brašna kako bi se razvile njihove arome. Ove namirnice ne samo da će poboljšati ukus, već će i obogatiti teksturu.

Osam trikova najvećih majstora kuhinje: Naučite kako da napravite savršenu zapršku i transformišite svoja jelaProfimedia
 

4. Začini i arome

Ne zaboravite začine. Dodajte suvi peršun, biber, suvi bosiljak ili majčinu dušicu u zapršku da biste je poboljšali. Takođe, možete dodati i malo belog luka ili čak ljute papričice za poseban šmek.

Osam trikova najvećih majstora kuhinje: Naučite kako da napravite savršenu zapršku i transformišite svoja jelaProfimedia
 

5. Kisela nota

Kiselost može uravnotežiti bogatstvo zaprške. Dodajte malo limunovog soka, vinskog sirćeta ili paradajz pirea nakon što je zaprška gotova. Ovo će osvežiti jelo.

Osam trikova najvećih majstora kuhinje: Naučite kako da napravite savršenu zapršku i transformišite svoja jelaProfimedia
 

6. Kombinovanje sa tečnošću

Kada dodajete tečnost u zapršku, uvek to činite postepeno i uz stalno mešanje. To će sprečiti formiranje grudvica. Počnite sa malo supe ili vode, a zatim dodajte više dok ne postignete željenu gustinu.

Osam trikova najvećih majstora kuhinje: Naučite kako da napravite savršenu zapršku i transformišite svoja jelaPixabay
 

7. Kuvanje na laganoj vatri

Nakon što ste dodali zapršku u glavno jelo, kuvajte na laganoj vatri. Ovo omogućava da se ukusi sjedine i razviju. Često mešajte kako biste sprečili da se jelo ne zalepi za dno posude.

Osam trikova najvećih majstora kuhinje: Naučite kako da napravite savršenu zapršku i transformišite svoja jelaFreepik
 

8. Završni dodaci

Na kraju, pre služenja, možete dodati sveže iseckane začinske biljke poput peršuna ili mirođije za dodatnu svežinu. Ovo će vašoj zapršci dati živahnu boju i divan miris.

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike