aktuelno

Recept dana: Klin čorba kao rukom odnosi mamurluk - ukusan obrok koji pomaže telu da povrati snagu i ravnotežu

01.01.2025

07:52

0

Autor: K. O.

I vama vraća osmeh na lice

Recept dana: Klin čorba kao rukom odnosi mamurluk - ukusan obrok koji pomaže telu da povrati snagu i ravnotežu
Domaća pileća supa - Copyright Profimedia

Burna noć je iza nas, ne nosi bez razloga epitet da je najluđa. Jelo se i pilo, a danas nam je glava teška, a telo obamrlo.

Ništa se ne sekirajte, imamo rešenje i za to. Klin čorba kao rukom nosi mamurluk, samo da nađete neku dobru dušu da vam je pripremi.

U pitanju je tradicionalno jelo koje regeneriše organizam nakon burne noći. Njeni sastojci su bogati hranljivim materijama koje hidriraju telo, vraćaju energiju i umiruju stomak.

Zašto je klin čorba odlična za mamurluk?

Supa nadoknađuje izgubljene tečnosti, što je ključno nakon dehidracije izazvane alkoholom.

Povrće i meso oslobađaju minerale kao što su kalijum i natrijum, koji obnavljaju ravnotežu elektrolita u telu.

Topla, tečna tekstura olakšava varenje i umiruje želudac.

Pileće meso i pavlaka daju energiju i pomažu u oporavku tela.

Sirće ili limun razbistravaju glavu i pomažu jetri u razgradnji toksina.

Recept dana: Klin čorba kao rukom odnosi mamurluk - ukusan obrok koji pomaže telu da povrati snagu i ravnotežuUnsplash
 

Vreme pripreme:

  • 90 minuta

Sastojci:

  •     500 g pilećeg mesa (najbolje batak ili belo meso)
  •     2 šargarepe
  •     1 koren peršuna
  •     1 paškanat
  •     1 krompir
  •     1 glavica crnog luka
  •     2 čena belog luka
  •     1 lovorov list
  •     1 kašika sirćeta (ili limunovog soka)
  •     2 kašike pavlake ili jogurta
  •     1 kašika brašna
  •     2 žumanca
  •     Svež peršun
  •     So i biber po ukusu

Priprema:

U većem loncu stavite piletinu, šargarepu, peršun, paškanat, krompir, crni luk (presečen na pola) i beli luk. Prelijte vodom i dodajte lovorov list. Kuvajte na tihoj vatri dok meso ne omekša (oko 40-50 minuta).

Kada se meso skuva, izvadite ga zajedno sa povrćem, a supu procedite. Meso očistite od kostiju i iskidajte na sitne komade. Povrće možete naseckati na kockice ili izblendati u krem, u zavisnosti od teksture koju želite.

U supu dodajte sirće ili limunov sok kako biste pojačali osvežavajući efekat čorbe.

Recept dana: Klin čorba kao rukom odnosi mamurluk - ukusan obrok koji pomaže telu da povrati snagu i ravnotežuUnsplash
 

Pomešajte pavlaku, brašno i žumanca. Polako dodajte nekoliko kašika tople supe u smesu, mešajući kako bi se temperirala. Zatim sve vratite u lonac sa supom i lagano kuvajte dok se čorba ne zgusne.

Vratite meso i povrće u čorbu. Posolite, pobiberite i dodajte svež peršun. Poslužite toplo sa kriškom hleba ili čašom kiselog mleka.

Bon appetit!

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike