
Recept dana: Klin čorba kao rukom odnosi mamurluk - ukusan obrok koji pomaže telu da povrati snagu i ravnotežu
I vama vraća osmeh na lice

Burna noć je iza nas, ne nosi bez razloga epitet da je najluđa. Jelo se i pilo, a danas nam je glava teška, a telo obamrlo.
Ništa se ne sekirajte, imamo rešenje i za to. Klin čorba kao rukom nosi mamurluk, samo da nađete neku dobru dušu da vam je pripremi.
U pitanju je tradicionalno jelo koje regeneriše organizam nakon burne noći. Njeni sastojci su bogati hranljivim materijama koje hidriraju telo, vraćaju energiju i umiruju stomak.
Zašto je klin čorba odlična za mamurluk?
Supa nadoknađuje izgubljene tečnosti, što je ključno nakon dehidracije izazvane alkoholom.
Povrće i meso oslobađaju minerale kao što su kalijum i natrijum, koji obnavljaju ravnotežu elektrolita u telu.
Topla, tečna tekstura olakšava varenje i umiruje želudac.
Pileće meso i pavlaka daju energiju i pomažu u oporavku tela.
Sirće ili limun razbistravaju glavu i pomažu jetri u razgradnji toksina.
Unsplash
Vreme pripreme:
- 90 minuta
Sastojci:
- 500 g pilećeg mesa (najbolje batak ili belo meso)
- 2 šargarepe
- 1 koren peršuna
- 1 paškanat
- 1 krompir
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 1 lovorov list
- 1 kašika sirćeta (ili limunovog soka)
- 2 kašike pavlake ili jogurta
- 1 kašika brašna
- 2 žumanca
- Svež peršun
- So i biber po ukusu
Priprema:
U većem loncu stavite piletinu, šargarepu, peršun, paškanat, krompir, crni luk (presečen na pola) i beli luk. Prelijte vodom i dodajte lovorov list. Kuvajte na tihoj vatri dok meso ne omekša (oko 40-50 minuta).
Kada se meso skuva, izvadite ga zajedno sa povrćem, a supu procedite. Meso očistite od kostiju i iskidajte na sitne komade. Povrće možete naseckati na kockice ili izblendati u krem, u zavisnosti od teksture koju želite.
U supu dodajte sirće ili limunov sok kako biste pojačali osvežavajući efekat čorbe.

Pomešajte pavlaku, brašno i žumanca. Polako dodajte nekoliko kašika tople supe u smesu, mešajući kako bi se temperirala. Zatim sve vratite u lonac sa supom i lagano kuvajte dok se čorba ne zgusne.
Vratite meso i povrće u čorbu. Posolite, pobiberite i dodajte svež peršun. Poslužite toplo sa kriškom hleba ili čašom kiselog mleka.
Bon appetit!
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari