
Recept dana: Tart sa borovnicama - hrskava kora i sočan voćni nadev kao iz francuske poslastičarnice
Idealan izbor za popodnevnu pauzu, vikend uživanje ili kao elegantan desert uz kafu

Danas vam donosimo pravi klasik u elegantnom izdanju – tart sa borovnicama. Ovaj recept spaja rustični šarm domaće kuhinje i sofisticirani ukus koji podseća na moderno vreme.
Hrskavo, puterasto testo savršeno grli punjenje od svežih borovnica koje pucketa pod prstima i oslobađa eksploziju ukusa u svakom zalogaju.
Vreme pripreme:
- 40 minuta
Sastojci:
Testo:
- 250 g mekog brašna
- 120 g hladnog maslaca isečenog na komadiće
- 2 kašike šećera
- prstohvat soli
- 1 jaje (lagano razmućeno)
- 2-3 kašike hladne vode (po potrebi)

Nadev:
- 500 g svežih borovnica
- 1/2 kašike šećera
- 2 kašike brašna (za zgušnjavanje soka borovnica)
- 1 kašika svežeg soka od limuna
- prstohvat soli
Priprema:

1. U velikoj posudi pomešajte brašno, šećer i prstohvat soli. Dodajte iseckani hladni maslac u brašno i utrljajte ga prstima dok smesa ne postane mrvičasta.
2. Dodajte razmućeno jaje u smesu i mešajte viljuškom ili rukama dok se ne formira testo. Ako je testo suvo, dodajte hladnu vodu po potrebi, kašiku po kašiku, dok se testo ne sjedini.
3. Oblikujte testo u kuglu, umotajte ga prozirnom folijom i stavite u frižider na 30-60 minuta kako bi se ohladilo.
4. U posudi pomešajte borovnice, šećer, sok od limuna, brašno i prstohvat soli. Dobro promešajte da se sastojci sjedine.
Profimedia
5. Prethodno zagrejte rernu na 190 stepeni. Izvadite testo iz frižidera i razvaljajte ga na lagano pobrašnjenoj površini kako bi odgovaralo veličini vašeg kalupa.
6. Prebacite testo u kalup, oblikujte ivice i izbušite testo viljuškom. Rasporedite smesu borovnica preko testa u kalupu.
7. Pecite tart u prethodno zagrejanoj rerni 30-35 minuta ili dok borovnice ne postanu mekane, a testo zlatno smeđe. Po želji, pospite tart šećerom u prahu pre posluživanja.
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari