aktuelno

Recept dana: Tart sa borovnicama - hrskava kora i sočan voćni nadev kao iz francuske poslastičarnice

26.04.2025

07:51

0

Autor: Milica Lekić

Idealan izbor za popodnevnu pauzu, vikend uživanje ili kao elegantan desert uz kafu

Recept dana: Tart sa borovnicama - hrskava kora i sočan voćni nadev kao iz francuske poslastičarnice
Copyright Ilustracija/AI

Danas vam donosimo pravi klasik u elegantnom izdanju – tart sa borovnicama. Ovaj recept spaja rustični šarm domaće kuhinje i sofisticirani ukus koji podseća na moderno vreme.

Hrskavo, puterasto testo savršeno grli punjenje od svežih borovnica koje pucketa pod prstima i oslobađa eksploziju ukusa u svakom zalogaju.

Vreme pripreme:

  • 40 minuta

Sastojci:

Testo:

  • 250 g mekog brašna
  • 120 g hladnog maslaca isečenog na komadiće
  •  2 kašike šećera
  • prstohvat soli
  • 1 jaje (lagano razmućeno)
  • 2-3 kašike hladne vode (po potrebi)
Recept dana: Tart sa borovnicama - hrskava kora i sočan voćni nadev kao iz francuske poslastičarnicePexels
 

Nadev:

  • 500 g svežih borovnica
  •  1/2 kašike šećera
  •  2 kašike brašna (za zgušnjavanje soka borovnica)
  • 1 kašika svežeg soka od limuna
  •  prstohvat soli

Priprema:

Recept dana: Tart sa borovnicama - hrskava kora i sočan voćni nadev kao iz francuske poslastičarniceFreepik
 

1. U velikoj posudi pomešajte brašno, šećer i prstohvat soli. Dodajte iseckani hladni maslac u brašno i utrljajte ga prstima dok smesa ne postane mrvičasta.

2. Dodajte razmućeno jaje u smesu i mešajte viljuškom ili rukama dok se ne formira testo. Ako je testo suvo, dodajte hladnu vodu po potrebi, kašiku po kašiku, dok se testo ne sjedini.

3. Oblikujte testo u kuglu, umotajte ga prozirnom folijom i stavite u frižider na 30-60 minuta kako bi se ohladilo.

4. U posudi pomešajte borovnice, šećer, sok od limuna, brašno i prstohvat soli. Dobro promešajte da se sastojci sjedine.

Recept dana: Tart sa borovnicama - hrskava kora i sočan voćni nadev kao iz francuske poslastičarniceProfimedia
 

5. Prethodno zagrejte rernu na 190 stepeni. Izvadite testo iz frižidera i razvaljajte ga na lagano pobrašnjenoj površini kako bi odgovaralo veličini vašeg kalupa.

6. Prebacite testo u kalup, oblikujte ivice i izbušite testo viljuškom. Rasporedite smesu borovnica preko testa u kalupu.

7. Pecite tart u prethodno zagrejanoj rerni 30-35 minuta ili dok borovnice ne postanu mekane, a testo zlatno smeđe. Po želji, pospite tart šećerom u prahu pre posluživanja. 

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike