
Recept dana: Lepinje sa semenkama, kada ih jednom napravite više nećete kupovati hleb
Slažu se uz sve namaze, a najbolje su kad su vruće

Nema ništa lepše nego kad iz rerne zamiriše vruć hleb. I znamo da u današnje ubrzano vreme nije lako mesiti svež domaći, ali... Zbog ovih lepinja naći ćete vreme za mešenje, a toliko često ćete ih praviti da više hleb nećete ni kupovati.
Priprema je jednostavna, ne zahteva mnogo muke i truda, a rezultat savršen.
Lepinje sa semenkama odlično se slažu uz sve namaze i uz sva jela, a najbolje su kad se jedu vruće. Verovatno ni hladne nisu loše, pod uslovom da se toliko zadrže u vašem domu.
Vreme pripreme:
- 90 minuta
Sastojci:
- 15 g svežeg kvasca
- 1 kašičica šećera
- 200 ml tople vode
- 1 jaje
- 200 ml mleka
- 100 ml suncokretovog ulja
- 650 g brašno tip 00 (ako nema može i tip 400)
- 1 kašika soli
Premazivanje i posipanje:
- 1 jaje
- 2 kašike grčkog jogurta
- so
- mešano seme
Priprema:
Izmrvite kvasac u dublju posudu, dodajte šećer i toplu vodu. Promešajte, dodajte jaje, mleko, ulje, pa opet dobro promešajte. Dodajte brašno, pa u njega kašiku soli. Pomešajte, pa zamesite testo.
Printscreen/YouTube
Oblikujte u jufku i ostavite da se odmori sat vremena. Nadošlo testo ponovo premesite. Nauljite površinu, pa prebacite testo. Podelite ga na četiri dela i oblikujte četiri jufke. Svaku jufku prstima oblikujte u lepinju. A potom svaku rastanjiti i oklagijom.
Staviti u pleh obložen pek-papirom, pa ostaviti da se odmore desetak minuta. Razmutite jaje sa dve kašike grčkog jogurta. Dodajte i malo soli. Lepinje premazati tipe, pa onda istapkati psrtima.
Odozgo posuti miksom semena ili semenom po vašem izboru.
Peći dvadesetak minuta u unapred zagrejanoj rerni na 220 stepeni.
Bon appetit!
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari