
Recept dana: Pileća saltimboka, jelo italijanske kuhinje sa žalfijom i pršutom, idealno za svečanu večeru
Saltimboka u prevodu znači "uskoči u usta" što najbolje opisuje o kakvom je jelu reč

Pileća saltimboka je prefinjeno i ukusno jelo koje potiče iz Italije, ali je vrlo popularno širom sveta. Ime "saltimbocca" na italijanskom znači "uskoči u usta," što savršeno opisuje koliko je ovo jelo neodoljivo.
Originalni recept za saltimboku obično koristi teletinu, ali varijanta sa piletinom je postala veoma popularna zbog svoje nežne teksture i prijatnog ukusa. Pileća saltimboka kombinuje piletinu sa listovima sveže žalfije i pršutom, koji daju jelu bogat i aromatičan ukus.
Nakon što se pileće šnicle proprže na maslinovom ulju, priprema se sos od suvog belog vina i pileće supe, koji se obogaćuje puterom kako bi se dobila kremasta tekstura. Ovaj sos je ključan deo jela, jer lepo povezuje sve komponente i daje dodatnu sočnost i bogatstvo ukusu.
Često se služi uz priloge poput pečenog krompira, testenine ili povrća, kako bi se upotpunila i izbalansirala tekstura i ukusi na tanjiru.
Ovo jelo je idealno za svečane večere ili kada želite da impresionirate goste, jer je relativno jednostavno za pripremu, a izgleda i ima ukus kao da je iz vrhunskog restorana.
Vreme pripreme:
- 30 minuta
Sastojci:
- 8 pilećih šnicli (oko 170 grama svaka)
- 1 kašičica soli
- ½ kašičice crnog bibera
- 16 velikih svežih listova žalfije
- 16 tankih šnita pršute
- 3 kašike maslinovog ulja
- 1 šolja suvog belog vina
- 1 šolja pilećeg bujona
- 125 g putera
Priprema:
Ako su šnicle deblje, stavite ih između dva lista pek-papira i istucite ih tučkom za meso ili dnom manjeg, teškog tiganja dok ne budu debljine oko 1,25 cm. Posolite i pobiberite. Stavite po 2 velika lista žalfije na svaku šniclu, a zatim obavijte svaku šniclu sa 2 kriške pršute, tako da žalfija ostane na mestu.

Zagrejte jednu i po kašiku maslinovog ulja u velikom tiganju na srednjoj temperaturi. Dodajte 4 šnicle i pecite dok meso u sredini više ne bude roze, a sokovi ne postanu bistri, oko 2 minuta sa svake strane.
Ako imate termometar za hranu, umetnut u centar treba da pokaže najmanje 74 stepena Celzijusa. Prebacite šnicle na tanjir i pokrijte ih folijom da ostanu tople. Ponovite postupak sa preostale četiri šnicle.
Sipajte vino u isti tiganj i kuvajte, stružući smeđe delove sa dna drvenom kašikom, oko jedan minut. Dodajte pileću supu i kuvajte dok se malo ne smanji, oko 4 do 5 minuta. Sklonite tiganj sa vatre, dodajte puter i mešajte tiganj dok se puter ne istopi i sos ne postane kremast. Prelijte po 2 kašike sosa preko svake šnicle pre služenja, piše Allrecipies.com.
Bon appetit!
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari