
Recept dana: Slani štapići sa makom i susamom, brzo koktel pecivo koje se idealno slaže uz piće i dobro društvo
Odlični su kao predjelo, mogu sa namazom ili jogurtom

Decembar je vreme druženja i okupljanja. A kada se familija ili društvo okupe uz razgovor i piće, najbolje ide i neko slano meze. A štapići sa makom i susamom sjajan su izbor jer se odlično slažu uz pivo, ali i uz bilo koji slani namaz, sir i suhomesnato.
Pored toga što su ukusni, oni su i savršeno dekorativni, pa će se sjajno uklopiti uz bilo koje predjelo.
Uz to nije teško pripremiti ih, a odlični su i kada prenoće.
Vreme pripreme:
- 60 minuta
Sastojci:
- 650 g brašna
- 2,5 dl piva ili belog vina
- 2,5 dl ulja
- prašak za pecivo
- 2 kašičice soli
- 100 g susama
- 100 g maka
- 1 žumance + malo mleka
Priprema:
U veću činiju prosejte brašno i pomešajte ga sa praškom za pecivo i solju. Postepeno dodajte ulje i pivo (ili belo vino), pa mesite dok ne dobijete glatko, homogeno testo.
Ako testo bude lepljivo, dodajte još malo brašna, ali pazite da ne preterate – testo treba da bude mekano i elastično.
Radnu površinu pospite brašnom i razvucite testo oklagijom na debljinu od oko 0.5 cm.
Na gornju površinu testa sipajte mak. Možete malo i pritisnuti oklagijom, da se posip bolje zalepi za testo.
Lagano testo okrenite, pa drugu stanu premažite žumancetom sa mlekom, pa na nju pospite susam. Takođe malo pritisnite.
Printscreen/YouTube
Isecite testo na trake željene širine i dužine (najbolje 1-2 cm širine). A dužine po želji.
Svaku traku uvrteti kao spiralu, pa ih slažite na pleh obložen papirom za pečenje, ostavljajući malo prostora između njih. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 15-20 minuta, ili dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.
Izvadite štapiće iz rerne i ostavite ih da se malo prohlade pre serviranja. Idealni su kao grickalica uz piće ili dodatak uz razne namaze.
Bon appetit!
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari