aktuelno

Razlike između pečenja, prženja i dinstanja - kako odabrati pravi način pripreme?

06.02.2025

14:45

0

Autor: A. M.

Ako nemate puno iskustva u kuhinji, sigurno ste se barem jednom zapitali po čemu su tačno drugačije ove metode kuvanja

Razlike između pečenja, prženja i dinstanja - kako odabrati pravi način pripreme?
Copyright Profimedia

Kada pripremamo obroke, često se susrećemo sa pitanjem koji način termičke obrade koristiti kako bismo dobili najbolji ukus i teksturu jela.

Pečenje, prženje i dinstanje su tri osnovne kulinarske tehnike, ali svaka od njih ima svoje specifičnosti, prednosti i najbolje primene.

Razlike između pečenja, prženja i dinstanja - kako odabrati pravi način pripreme?Profimedia
 

1. Pečenje - za hrskavu koricu i sočnu unutrašnjost

Kako funkcioniše: Pečenje se odvija u rerni na visokim temperaturama (najčešće između 160 i 250 stepeni). Jelo se priprema uz minimalnu količinu masti ili bez nje, koristeći topli vazduh koji kruži oko hrane.

Najbolje za: Meso (piletina, svinjetina, govedina), povrće, riba, peciva, hleb i kolače.

Prednosti: Zadržava prirodne sokove unutar namirnica, daje hrskavu teksturu spolja i ravnomerno termički obrađuje hranu.

Saveti: Za dodatnu hrskavost, premažite meso maslacem ili uljem pre pečenja, a za sočnost koristite marinadu ili preliv tokom pečenja.

Razlike između pečenja, prženja i dinstanja - kako odabrati pravi način pripreme?Freepik
 

2. Prženje - brzo, intenzivno kuvanje na visokoj temperaturi

Kako funkcioniše: Hrana se priprema u tiganju ili fritezi na zagrejanom ulju (oko 170-190 stepeni). Može biti plitko prženje sa malo ulja, duboko prženje ili prženje u voku.

Najbolje za: Pohovano meso, krompir, prženu ribu, povrće (npr. paprika i tikvice), jaja.

Prednosti: Brzo priprema hranu, zadržava sočnost i daje hrskavu koricu.

Saveti: Koristite ulja sa visokom tačkom dimljenja (suncokretovo, kikiriki, kokosovo ulje), ne pretrpavajte tiganj da bi se hrana ravnomerno pržila i koristite papirni ubrus za upijanje viška masnoće.

Razlike između pečenja, prženja i dinstanja - kako odabrati pravi način pripreme?Profimedia
 

3. Dinstanje - za mekano, sočno i ukusno jelo

Kako funkcioniše: Hrana se prvo kratko proprži na malo ulja, a zatim se dodaje tečnost (voda, supa, vino) i kuva na niskoj temperaturi dok ne omekša.

Najbolje za: Jela od mesa (gulaš, paprikaš), pirinač, povrće (luk, šargarepa, pečurke).

Prednosti: Zadržava hranljive sastojke, stvara bogate ukuse i omogućava da se sastojci lepo sjedine.

Saveti: Poklopite posudu kako bi se para zadržala unutra i povremeno promešajte da sprečite lepljenje.

Razlike između pečenja, prženja i dinstanja - kako odabrati pravi način pripreme?Pixabay
 

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike