aktuelno

Gnjecave ili kao masna krpa? Izbegnite zamke i uz naše savete napravite savršene prženice

01.08.2024

14:46

0

Autor: K. O.

Deluje lako, ali i omiljeni doručak može da se upropasti

Gnjecave ili kao masna krpa? Izbegnite zamke i uz naše savete napravite savršene prženice
Copyright Pixabay

Ne samo da mirišu na detinjstvo, već su prženice i dalje omiljeni doručak. I to ne samo kod nas u Srbiji već i širom sveta.

Iako deluje prosto - umočiš hleb u razmućeno jaje i staviš da se prži, zapravo i prženice mogu da se upropaste. I to baš.

Pa umesto nečega divnog sa hrskavim ivicama i mekanom unutrašnjošću, jedeš neku masnu krpu.

A kako da izbegnete zamke i napravite savršene prženice?

Imamo nekoliko odličnih saveta za vas:

Gnjecave ili kao masna krpa? Izbegnite zamke i uz naše savete napravite savršene prženiceProfimedia
 

Odaberite pravi hleb i isecite ga kako treba

Umesto svežeg hleba, koristite onaj star bar jedan dan. Idealna debljina kriške je oko 1,5 cm - tako će upiti dovoljno smese, a neće se raspasti.

Usavršite smesu

Za dve kriške hleba koristite jedno jaje i četvrtinu šolje mleka. Obavezno koristite punomasno mleko za bogatiji ukus. Nemojte preterivati s količinom jaja jer to može dovesti do gnjecavosti.

Gnjecave ili kao masna krpa? Izbegnite zamke i uz naše savete napravite savršene prženiceProfimedia
 

Začinite po ukusu

Eksperimentišite sa začinima. Za pikantnu varijantu, dodajte kim, biber ili rendani parmezan. Ljubitelji slatkog mogu dodati cimet, vanilu ili šećer u prahu.

Pravilno zagrejte tiganj i koristite pravu masnoću

Koristite biljno ulje umesto putera, jer puter lako zagori. Ulje mora biti dobro zagrejano pre nego što stavite hleb, inače će prženice upiti previše masnoće.

Gnjecave ili kao masna krpa? Izbegnite zamke i uz naše savete napravite savršene prženiceProfimedia
 

Budite strpljivi

Pržite na srednjoj vatri nekoliko minuta sa svake strane. Nemojte žuriti - strpljenje je ključ za postizanje savršene zlatno-smeđe boje i teksture.

Eksperimentišite sa dodacima

Za dodatnu aromu, razmotrite dodavanje vanile u smesu ili posipanje cimeta preko gotovih prženica. Možete isprobati i razne vrste hleba za različite teksture i ukuse.

Gnjecave ili kao masna krpa? Izbegnite zamke i uz naše savete napravite savršene prženiceFreepik
 

Servirajte kreativno

Znamo da su mnogima prženice najlepše sa kajmakom i sirom, bogato zalivene jogurtom, ali možda da se usudite i isprobate još neku opciju. Poslužite ih sa sezonskim voćem, medom, javorovim sirupom ili domaćim džemom.

Zapamtite, savršenstvo dolazi s praksom, pa ne odustajte ako ne uspete iz prvog pokušaja.

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike