
Recept dana: Jogurt torta sa višnjama za kojom je poludeo ceo svet - kremasta i osvežavajuća
Isprobajte nešto drugačije i proverite zašto je ljudi toliko vole

Zahvaljujući internetu i mrežama, mnoge poslastice postale su popularne. A poslednjih meseci ceo svet je poludeo za ovom.
U pitanju je jogurt torta sa višnjama - osvežavajuća i kremasta lepotica pred kojom niko nije ostao ravnodušan.
U sebi spaja lagani krem od jogurta i belanaca sa sočnim i osvežavajućim višnjama i sve to lepo ušuškano u prhko testo.
Vreme pripreme:
- 30 minuta + pečenje
Sastojci:
Za džem:
- 500 g višanja (mogu i smrznute)
- 70 g kukuruznog skroba
- 150 g šećera
- 150 ml vode
Za testo:
- 3 žumanca
- prstohvat soli
- 80 g šećera u prahu
- 80 g rastopljenog putera
- 1 kašika vanile
- 200 g brašna
- 1 kašika praška za pecivo
Za krem:
- 500 g grčkog jogurta
- 50 g kukuruznog skroba
- 1 kašika vanile
- 3 belanca
- prstohvat soli
- 130 g šećera
Priprema:
Najpre u višnje dodajte skrob, šećer i vodu, dobro promešajte i stavite da se kuva na laganoj vatri dok se ne zgusne.
Potom u dublju činiju stavite jaja, prstohvat soli, šećer u prahu. Umešajte žicom dok ne pobeli. Dodajte otopljen puter, pa opet pomešajte. Dodajte i ekstrakt vanile, pa mešajte. Kroz sito dodajte brašno i prašak za pecivo. Umešajte dobro špatulom, pa rukama oblikujte jufku.
Odvojite mali komad testa i stavite ga u zamrzivač na 15 minuta.
Pripremite pleh za pečenje kao za tart samo dubok, veličine 20 cm. Na dno stavite papir za pečenje, pa rasporedite testo po dnu i po ivicama kalupa. Na testo rasporedite kuvane višnje.
Printscreen/YouTube
Potom u dublju posudu stavite grčki jogurt, ekstrakt vanile, kukuruzni skrob i dobro umešajte. U drugu posudu stavite belanca, prstohvat soli i mutite mikserom. Lagano dodajte šećer dok ne dobijete čvrst šne. Kada postane čvrsto, pomešajte sa jogurtom tako što ćete dodavati malo po malo belanaca i mešati.
Smesu staviti preko višanja koje su već na testu, a odozgo narendati zaleđeno testo. Lepo rasporedite po celoj površini.
Tortu pecite nekih 40 minuta u rerni unapred zagrejanoj na 180 stepeni ili dok se vrh lepo ne podigne.
Prebacite na tacnu, pa pospite šećerom u prahu.
Bon appetit!
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari